Kvasny Prum. 2017; 63(3): 126-133 | DOI: 10.18832/kp201715

Progress in Breeding of Spring Barley for Malting Quality in the Breeding Station HrubčicePeer-reviewed article

Radim KORHOŇ, Vratislav PSOTA
1 Limagrain Central Europe Cereals, s. r. o., Šlechtitelská stanice PLANT SELECT, Hrubčice 111, 798 21 Bedihošť/Limagrain Central Europe Cereals, Ltd., Breeding Station PLANT SELECT, Hrubčice 111, 798 21 Bedihošť, Czech Republic
2 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno/Research Institute of Brewing and Malting Plc., Malting Institute, Mostecká 7, 614 00 Brno, Czech Republic

The study assesses the quality of spring barley malting varieties bred in the Breeding Station in Hrubčice. After 60 years of breeding, extract content, the level of relative extract at 45 °C, and Kolbach index increased by 2.2, 2.4, and 4.2 percentage points respectively. Diastatic power increased by 60.6 WK units. Wort quality improved by 2.8 percentage points and the friability level by 6.8 percentage points; β-glucan content in wort reduced by 23.0 mg/l but this was not statistically signifi cant. The varieties contributed to the improvement of extract content in wort from 12.34%, to the level of relative extract at 45 °C from 4.84% and Kolbach index from 2.35%. The value of diastatic power was affected by the variety from 23.44% and wort quality from 11.25%. The degradation of cell walls was affected by the variety from 11.42% while β-glucan content from 6.36%.

Keywords: variety, breeding progress, malting quality, Hrubčice

Received: March 5, 2017; Accepted: April 26, 2017; Published: June 15, 2017 

References

  1. Abeledo, L. G., Calderini, D. F., Slafer, G. A., 2003: Genetic improvement of barley yield potential and its physiological determinants in Argentina (1944-1998). Euphytica, 130: 325-334. Go to original source...
  2. EBC, 1953: Analytica EBC, Elsevier Publishing Co., London.
  3. EBC, 1975: Analytica EBC, Sweizer Brauerei-Rundschau, Zurich.
  4. EBC, 1987: Analytica EBC, Brauerei- und Getränke-Rundschau, Zurich.
  5. EBC, 1998: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg.
  6. EBC, 2010: Analysis committee: Analytica-EBC. Fachverlag Hans Carl, Nüremberg, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  7. Hlavinková, M., 1976-1992: Výzkum odrůd a nových šlechtění sladovnického ječmene. Závěrečná zpráva VÚPS, Brno.
  8. Kofroň, P., Skoblík, R., Enge, J., Sekora, M., 2006: Testing of Malting Barley - Variety Bojos. Kvasny Prum. 52(6): 179-184. Go to original source...
  9. Kosař, K., Psota, V., Mikyška, A., 2004: Barley varieties suitable for production of the Czech-type Beer. Czech J. Genet. Plant Breed., 40(4): 137-139. Go to original source...
  10. Lekeš, J., 1997: Šlechtění obilovin na území Československa, Plant Select s. r. o., Praha: Brázda, 279 s. ISBN 80-209-0271-6
  11. Martiniello, P., Delogu, G., Odoardo, M., Boggini, G., Stanca, A. M., 1987: Breeding progress in yield grain and selected agronomic characters of winter barley (Hordeum vulgare L.) over the last quarter of a century. Plant Breeding, 99: 289-294. Go to original source...
  12. MATLAB 2014: MATLAB and statistics toolbox release. The MathWorks, Inc., Natick, Massachusetts, United States.
  13. MEBAK, 1979: Brautechnische Analysenmethoden, Weihenstephan - Freising.
  14. MEBAK, 1984: Brautechnische Analysenmethoden, Freising, 1984.
  15. MEBAK, 1997: Brautechnische Analysenmethoden, Band I, Freising - Weihenstephan.
  16. MEBAK, 2011: Raw Materials: Collection of Brewing Analysis Methods of the Mitteleuropäische Brautechnische Analysenkommission; MEBAK, Freising-Weihenstephan, Germany, 341 p.
  17. Němec, V., Bouma, J., Lužný, J., Amler, P., Zadina, J., Dambovský, F., Světlík, V., Palán, D., Moravec, J., Tyller, F., Křehlík, L., 2000: Almanach českého a moravského šlechtění rostlin. Českomoravská šlechtitelská a semenářská asociace Praha.
  18. Official Journal EU, 2008: Official Journal of the European Union C 16, 23. 1. 2008: 14-22.
  19. Ortiz, R. Mohamed, S. F., Madsen, S., Weibull, J. and Christiansen, J. L., 2001: Assessment of phenotypic variation in winter barley. Scandinavia Soil and Plant Sci., 51: 151-159. Go to original source...
  20. Passarella, V. S., Savin, R., Abeledo, L. G., Slafer, G. A., 2003: Malting quality as affected by barley breeding (1944-1998) in Argentina. Euphytica, 134: 161-167. Go to original source...
  21. Pržulj, N., Mladenov, N., Momčilović, V., 1997: Genotype and year effects on some spring malting barley traits. Bulg. J. Agric. Sci., 3: 721-728.
  22. Psota, V., 1993-2014: Hodnocení odrůd sladovnického ječmene, sklizeň 1992-2013. Závěrečné zprávy VÚPS, Brno.
  23. Psota, V., 2003: Committee for Quality Evaluation of Malting Barley Varieties at RIBM, PLC. Kvasny Prum., 49(3): 73-74. Go to original source...
  24. Psota, V., 2008: Historické a současné odrůdy jarního ječmene, odrůdy vhodné pro "České pivo". Kvasny Prum., 54 (11-12): 326-331. Go to original source...
  25. Psota, V., Dvořáčková, O., Sachambula, L., 2013: Barley varieties registered in the Czech Republic in 2013. Kvasny Prum. 59(5): 118-126. Go to original source...
  26. Psota, V., Jurečka, D., 2002: Registration of spring barley varieties in the Czech Republic in 2002. Kvasny Prum., 48(6): 154-158. Go to original source...
  27. Psota, V., Jurečka, D., Horáková, V., 2005: Barley varieties registered in the Czech Republic in 2005. Kvasny Prum. 2005; 51(6): 190-194. Go to original source...
  28. Psota, V., Kosař, K., 1997: Nové odrůdy jarního a ozimého ječmene povolené v roce 1997. Kvasny Prum, 43(11): 299-300. Go to original source...
  29. Růžička, F., 2006: Organizace šlechtění v České republice po roce 1948. Kvasny Prum, 52(6): 197-200. Go to original source...
  30. Svačina, P., 1998a: Spring barley Tolar. Czech J. Genet. Plant Breed., 34: 77-78.
  31. Svačina, P., 1998b: Spring barley Heris. Czech J. Genet. Plant Breed., 34: 78-79.
  32. Svačina, P., 2002: Spring barley Malz. Czech J. Genet. Plant Breed., 38(3-4): 139-140. Go to original source...
  33. Svačina, P., 2005a: Spring barley Bojos. Czech J. Genet. Plant Breed., 41(3): 122-123. Go to original source...
  34. Svačina, P., 2005b: Spring barley Radegast. Czech J. Genet. Plant Breed., 41(3): 124-125. Go to original source...
  35. Svědirohová, M., 1966-1967: Výzkum a výběr odrůd sladovnických ječmenů podle jejich pivovarských vlastností se zřetelem na další zkvalitňování rajonizace a výrobu exportních sladů. Závěrečné zprávy, VÚPS, Brno.
  36. Svědirohová, M., Hlavinková, M., 1968-1975: Výzkum odrůd a nových šlechtění sladovnického ječmene. Závěrečné zprávy VÚPS, Brno.
  37. Špunarová, M., Špunar, J., Nesvadba, Z., 2006: Vývoj požadavků při šlechtění kvalitních odrůd jarního sladovnického ječmene. Obilnářské listy, 14(5-6): 96-97.
  38. Walmsley, D., Sarx, H. G., 2005: 30 Years of Weissheimer malz large scale field trials. Brauwelt International, 23(3): 173-176.
  39. Žáková, M., Benková, M., 2006: Characterization of spring barley accessions based on multivariate analysis. Commun. Biometry Crop Sci., 1(2): 124-134.
  40. Do redakce došlo / Manuscript received: 5/3/2017Přijato k publikování / Accepted for publication: 26/4/2017