Kvasny Prum. 2017; 63(3): 134-138 | DOI: 10.18832/kp201716
Plasma Technology in Food Industry: mini-reviewRecenzovaný článek
- Petr BARTOŠ, Pavel KŘÍŽ, Zbyněk HAVELKA, Andrea BOHATÁ, Pavel OLŠAN, Petr ŠPATENKA, Vladislav ČURN, Miroslav DIENSTBIER
- 1
Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Studentská 1668, 370 05 České Budějovice / Faculty of Agriculture, University of South Bohemia in České Budějovice, Studentská 1668, CZ 370 05 České Budějovice
- 2
Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Jeronýmova 10, 371 15 České Budějovice / Faculty of Education, University of South Bohemia in České Budějovice, Jeronýmova 10, CZ 371 15 České Budějovice
- 3
Surface Treat a.s., Jungmannova 695/42, 370 01 České Budějovice / Surface Treat a.s., Jungmannova 695/42, CZ 370 01 České Budějovice
- 4
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s, Lípová 15, 120 44 Praha 2 / Research Institute of Brewing and Malting, PLC, Lípová 15, CZ 120 44 Praha 2
Ošetření plazmatem je zajímavá technologie s možností mnoha potenciálních aplikací v průmyslu. V současnosti se setkáváme stále častěji s články, které se zabývají využitím technologie plazmatu v potravinářském průmyslu. Tato mini-review uvádí přehled nejnovějšího vývoje v této oblasti. Úvodem jsou krátce diskutovány principy interakce plazmatu s pevným povrchem. Další část je věnována sterilizaci potravin od bakterií a hub. V poslední části jsou diskutovány otázky spojené s vlivem ošetření plazmatem na kvalitu potravin a jejich nutriční vlastnosti.
Klíčová slova: plasma technology, sterilization, decontamination, food industry, bacteria, fungi, mycotoxins
Vloženo: 15. únor 2017; Přijato: 3. duben 2017; Zveřejněno: 15. červen 2017