Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2017; 63(4): 158-162 | DOI: 10.18832/kp201718
Kvasinka rodu Saccharomyces je nejběžněji používaným organismem v biotechnologiích a množství její biomasy vznikající při výrobě piva a vína je obrovské. Uvádí se, že celosvětová roční produkce obou nápojů s sebou nese produkci více než půl milionu tun kvasinek, počítáno na sušinu, což je největší produkce jakéhokoliv mikroorganismu na celém světě. Z tohoto důvodu je možno zvážit její použití jako sekundární suroviny. V následujícím review se zaměřujeme na využití biomasy odpadních kvasinek především z hlediska jejího zpracování na biopaliva, zejména bionaftu. Zvláštní pozornost je věnována též využití kvasinek jako zdroje sofistikovaných produktů, především skvalenu a kyseliny palmitolejové, důležité suroviny, která může být použita jako přísada do bionafty, ale je také využívána v kosmetických a dietetických prostředcích.
Vloženo: 22. květen 2017; Přijato: 19. červen 2017; Zveřejněno: 15. srpen 2017