Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2017; 63(5): 248-260 | DOI: 10.18832/kp201726
Podrobná analýza sladu sice poskytuje informace o předpokladech pro jeho zpracování v pivovaru, jednoznačný vztah mezi kvalitativními znaky sladu a konečnou, zejména senzorickou kvalitou piva neexistuje. Článek shrnuje výsledky tříletých pilotních varních testů s odrůdami ječmene doporučenými pro výrobu piva s chráněným zeměpisným označením "České pivo" Blaník, Bojos, Francin, Laudis 550, Malz, Petrus a Vendela a odrůdami pro výrobu exportních sladů Kangoo, Sebastian, Sunshine a Xanadu. Výsledky ukázaly některé specifické vlastnosti odrůd a přispěly k poznatkům o relacích mezi kvalitativními znaky sladu a senzorickou kvalitou českého ležáckého piva. Analýzou hlavních komponent (PCA) senzorické kvality piv byly částečně odlišeny odrůdy pro "České pivo" a odrůdy pro exportní slad. Barva piv je ovlivněna dekokčním rmutováním, predikce z barvy sladu je nepřesná. Nižší stupeň prokvašení potlačil trpkost a kyselost piv. Plnosti chuti piv byla pozitivně ovlivněna celkovými polyfenoly a hořkostí piv, hořkost korelovala i s řízem piv.
Vloženo: 2. srpen 2017; Přijato: 23. srpen 2017; Zveřejněno: 16. říjen 2017