Kvasny Prum. 2017; 63(6): 293-297 | DOI: 10.18832/kp201728

Výskyt mykotoxinů v pivech z obchodní sítěRecenzovaný článek

Sylvie BĚLÁKOVÁ, Simona WAWROSZOVÁ, Karolína BENEŠOVÁ
1 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno, Česká republika Research Institute of Brewing and Malting, Malting Institute Brno, Mostecká 7, 614 00 Brno, Czech Republic
2 Ústav chemie potravin a biotechnologií, Fakulta chemická, Vysoké učení technické v Brně, Purkyňova 118, 61200 Brno, Česká republika Institute of Food Science and Biotechnology, Faculty of Chemistry, Brno University of Technology, Purkyňova 118, 612 00 Brno, Czech Republic

V roce 2016 byl sledován obsah mykotoxinu deoxynivalenolu, jeho metabolitu deoxynivalenol-3-β-D-glukopyranosidu a ochratoxinu A v pivech z české, polské a slovenské maloobchodní sítě. Celkem bylo analyzováno 30 vzorků piv. Pro stanovení deoxynivalenolu a jeho metabolitu byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí (HPLC/MS) a pro stanovení ochratoxinu A ultra vysokoúčinná kapalinová chromatografie s fluorescenční detekcí (UPLC/FLR). Deoxynivalenol byl detekován ve 25 vzorcích v koncentračním rozmezí 1,54 - 12,57 µg.l-1 a deoxynivalenol-3-β-D-glukopyranosid se vyskytoval v 27 vzorcích v rozmezí kontaminace 1,18 - 12,47 µg.l-1. Ochratoxin A byl nalezen ve 23 vzorcích v rozmezí kontaminace 1,2 - 82,5 ng.l-1.

Klíčová slova: pivo, mykotoxiny, deoxynivalenol, deoxynivalenol-3-β-D-glukopyranosid, ochratoxin A

Vloženo: 6. červenec 2017; Přijato: 17. říjen 2017; Zveřejněno: 15. prosinec 2017 

Reference

  1. Amézqueta, S., González-Penas, E., Murillo-Arbizu, M., López de Cerain, A., 2009: Ochratoxin A decontamination: A review. Food Control, 20: 326-333. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Anli, E., Alkis, M., 2010: Ochratoxin A and Brewing Technology: A Review. J.Inst.Brew., 116(1): 23-32. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Lejsek, T., 2010: Pivovarství: Teorie a praxe výroby piva. VŠCHT v Praze. ISBN 978-80-7080-734-7.
  4. Baxter, E. D., Slaiding, I. R. and Kelly, B., 2001: Behavior of ochratoxin A in brewing. American Society of Brewing Chemists., 59: 98-100. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Beer Statistics - 2016 Edition. In: The Brewers of Europe [online]. Belgium, 2016. [cit. 29. 3. 2017]. ISBN 978-2-9601382-7-6. Dostupné na www: http://www.brewersofeurope.org/site/media‑centre/index.php?doc_id=840&class_id=31&detail=true.
  6. Běláková, S., Benešová, K., Mikulíková, R., Svoboda, Z., 2011: Determination of ochratoxin A in brewing materials and beer by ultra performance liquid chromatography with fluorescence detection. Food Chemistry, 126 (1): 321-325. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Běláková, S., Benešová, K., Mikulíková, R., Svoboda, Z., Čáslavský, J., 2013: Monitoring výskytu deoxynivalenolu v pivech z obchodní sítě v letech 2009-2012. Kvasny prum., 59 (10-11): 292-295. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Běláková, S., Benešová, K., Mikulíková, R. a Svoboda, Z., 2015: Výskyt ochratoxinu A v pivech. Kvasny prum., 61(2): 34-37. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Bennett, J. W., 1987: Mycotoxins, mycotoxicoses, mycotoxicology and mycopatologia. Mycopatologia, 100(1): 3-5. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Berthiller, Fr., Sulyok, M., Krska, R., Schuhmacher, R., 2007: Chromatographic methods for the simultaneous determination of mycotoxins and their conjugates in ceereals. International Journal of Food Microbiology, 119(1-2): 33-37. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Berthiller, F., Crews, C., Dall'Asta, C., De Saega, S., Haesaert, G., Karlovský, P., Oswald, I.P., Seefelder, W., Speijers, G., Stroka, J., 2013: Masked mycotoxins: A review. Molecular Nutrition & Food Research, 57: 165-186. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Capriotti, A. L., Foglia, P., Gubbiotti, R., Roccia, C., Samperi, R., Laganà, A., 2010: Development and validation of a liquid chromatography/atmospheric pressure photoionization-tandem mass spectrometric method for the analysis of mycotoxins subjected to commission regulation (EC) No.1881/2006 In cereals. Journal of Chromatography A., 1217: 6044-6051. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Gumus, T., Arici, M., Demirci, M., 2004: A Survey of Barley, Malt and Beer Contamination with Ochratoxin A in Turkey. Journal of the institute of brewing., 110(2): 146-149. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Hajšlová, J., 2009: Mykotoxiny. Vědecký výbor fytosanitární a životního prostředí [online]. [cit. 9. 6. 2016]. Dostupné na www: http://www.phytosanitary.org/projekty/2009/Projekt1.pdf
  15. Inoue, T., Nagatomi, Y., Uyama, A., Mochizuki, N., 2013: Fate of mycotoxins during beer brewing and fermentation. Biosci. Biotechnol. Bichem., 77 (7): 1410-1415. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Kostelanska, M., Hajslova, J., Zachariasova, M., Malachova, A., Kalachova, K., Poustka, J., Fiala, J., Scott, P. M., Berthiller, F.,Krska, R., 2009: Occurrence of Deoxynivalenol and its Major Conjugate, Deoxynivalenol-3-Glucoside, in Beer and Some Brewing Intermediates. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 57: 3187-3194. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Kostelanska, M., Zachariasova, M., Lacina, O., Fenclova, M., Kollos, A., Hajslova, J., 2011: The study of deoxynivalenol and its masked metabolites fate during the brewing process realised by UPLC-TOFMS method. Food Chemistry, 126: 1870-1876. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Malíř, F., Ostrý, V., 2003: Vláknité mikromycety (plísně), mykotoxiny a zdraví člověka, 1.vydání, Mikada, Brno. ISBN: 80-7013-395-3.
  19. Malíř, F., Ostrý, V., Prohl-Leszkowicz, A., Novotná, E., 2014: Mycotoxin ochratoxin A and developmental and reproductive toxicity - an overview . Developmental and Reproductive Toxicology: 1-10.
  20. Mateo, R., Medina, A., Mateo, E. M., Mateo, F., Jiménez, M., 2007: An overview of ochratoxin A in beer and wine. International Journal of Food Microbiology, 119 (1-2): 79-83. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Medina, A., Jiménez, M., Gimeno-Adelantado, J. V., Valle-Algarra, F. M., Mateo, R., 2005: Determination of ochratoxin A in beer marketed in Spain by liquid chromatography with fluorescence detection using lead hydroxyacetate as a clean-up agent. Journal of Chromatography A., 1083 (1-2): 7-13. Přejít k původnímu zdroji...
  22. Papadopoulou-Bouraoui, A., Vrabcheva, T., Valzacchi, S., Stroka, J., Anklam, E., 2004: Screening survey of deoxynivalenol in beer from the European market by an enzyme-linked immunosorbent assay. Food Additives and Contaminants, 21(6): 607-617. Přejít k původnímu zdroji...
  23. Ruprich, J., Ostry, V., 1995: Determination of the mycotoxin deoxynivalenol in beer by commercial Elisa tests and estimation of the exposure dose from beer for the population in the Czech Republic. Central European Journal of Public Health, 3(4): 224-229.
  24. Scott, P. M., Kanhere, S. R., 1995: Determination of ochratoxin A in beer. Food Addit. Contam., 12(4): 591-598. Přejít k původnímu zdroji...
  25. Scott, P. M., 1996: Mycotoxins transmitted into beer from contaminated grains during brewing. Journal of the AOAC International, 79: 875-882. Přejít k původnímu zdroji...
  26. Schothorst, R. C., Jekel, A. A., 2003: Determination of trichothecenes in beer by capillary gas chromatography with flame ionisation detection. Food Chemistry, 82(3): 475-479. ISSN 03088146. Přejít k původnímu zdroji...
  27. Varga, E., Malachova, A., Schwartz, H., Krska, R., Berthiller, F., 2013: Survey of deoxynivalenol and its conjugates deoxynivaleno-3-glucoside and 3-acetyl-deoxynivalenol in 374 beer samples. Food Additives and Contaminants., 30(1): 137-146. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Velíšek, J., Hajšlová, J., 2009: Chemie potravin II. Havlíčkův Brod : nakladatelství OSSIS. ISBN: 978-80-86659-16-9.
  29. Wolf-Hall, C. E., 2007: Mold and mycotoxin problem endountered during malting and brewing. International Journal of Food Microbiology,119: 89-94. Přejít k původnímu zdroji...
  30. Yordanova, P., Vrabcheva, T., 2006: Ochratoxin A in bulgarian beer and wine. Advances in Bulgarian Science, 4: 12-19. ISSN 1312-6164.