Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2017; 63(6): 293-297 | DOI: 10.18832/kp201728
V roce 2016 byl sledován obsah mykotoxinu deoxynivalenolu, jeho metabolitu deoxynivalenol-3-β-D-glukopyranosidu a ochratoxinu A v pivech z české, polské a slovenské maloobchodní sítě. Celkem bylo analyzováno 30 vzorků piv. Pro stanovení deoxynivalenolu a jeho metabolitu byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie ve spojení s hmotnostní detekcí (HPLC/MS) a pro stanovení ochratoxinu A ultra vysokoúčinná kapalinová chromatografie s fluorescenční detekcí (UPLC/FLR). Deoxynivalenol byl detekován ve 25 vzorcích v koncentračním rozmezí 1,54 - 12,57 µg.l-1 a deoxynivalenol-3-β-D-glukopyranosid se vyskytoval v 27 vzorcích v rozmezí kontaminace 1,18 - 12,47 µg.l-1. Ochratoxin A byl nalezen ve 23 vzorcích v rozmezí kontaminace 1,2 - 82,5 ng.l-1.
Vloženo: 6. červenec 2017; Přijato: 17. říjen 2017; Zveřejněno: 15. prosinec 2017