Kvasny Prum. 2018; 64(1): 14-20 | DOI: 10.18832/kp201803

Způsoby hodnocení senzorických posuzovatelů - část 1Recenzovaný článek

Pavel ČEJKA, Jana OLŠOVSKÁ, Karel ŠTĚRBA, Martin SLABÝ, Tomáš VRZAL
RIBM Plc, Lípová 15, CZ 120 44 Praha 2, Czech Republic
VÚPS, a. s., Lípová 15, 120 44 Praha 2

Správnost a opakovatelnost senzorické analýzy ovlivňuje řada fyziologických, psychologických a genetických faktorů. Ty lze z větší míry eliminovat vhodným výběrem posuzovatele jeho pravidelným hodnocením. Proto byly vyvinuty způsoby, pomocí nichž lze definovat odlišnost hodnocení posuzovatele od zbytku senzorické komise. To umožňuje rozpoznat oblast, na kterou je třeba se při výcviku posuzovatelů zaměřit. V článku jsou uvedeny konkrétní ukázky výpočtů na určení míry shody mezi posuzovateli pomocí metody ANOVA a dalších statistických metod.

Klíčová slova: pivo, senzorická analýza, posuzovatel, testování

Vloženo: 16. listopad 2017; Přijato: 15. prosinec 2017; Zveřejněno: 15. únor 2018 

Reference

  1. Anděl, J., 1985: Matematická statistika. SNTL - Nakladatelství technické literatury, Praha.
  2. Aroxa™: www.aroxa.com/beer. Accessed 17.11.2017
  3. Čejka, P., Olšovská, J., 2015: Využití senzorické analýzy piva v marketingu. Kvasny Prum., 61: 38-45. Přejít k původnímu zdroji...
  4. ČSN EN ISO 8586, 2015: Senzorická analýza - Obecná směrnice pro výběr, výcvik a sledování činnosti vybraných posuzovatelů a odborných senzorických posuzovatelů. Česká technická norma.
  5. ČSN EN ISO 5492, 2009: Senzorická analýza - Slovník. Česká technická norma.
  6. Drewnowski, A., 2001: The Science and Complexity of Bitter Taste. Nutrition Reviews, 59(6): 163-169. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Duffy, V. B., Davidson, A. C., Kidd, J. R., Kidd, K. K., Speed, W. C., Pakstis, A. J., Reed, D. R., Snyder, D. J., and Bartoshuk, L. M.: Bitter Receptor Gene (TAS2R38), 6-n-Propylthiouracil (PROP) Bitterness and Alcohol Intake. Alcohol Clin. Exp. Res. 2004 Nov; 28(11): 1629-1637. Přejít k původnímu zdroji...
  8. EN ISO 11132, 2012: Sensory analysis - Methodology - Guidelines for monitoring the performance of a quantitative sensory panelFlavorActiV™: www.flavoractiv.com. Accessed: 25.08.2017
  9. Guinard, J. X., Zoumas-Morse, Ch., Dietz, J., Goldberg, S., Holz, M., Heck, E., Amoros, A., 1996: Does Consumption of Beer, Alcohol, and Bitter Substances Affect Bitterness Perception?, Physiology and Behavior, 59: 625-631. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Naes, T., Brockhoff, P. B., Tomic, O., 2010: Statistics for sensory and consumer science. John Wiley and sons Ltd., Antony Rowe Ltd., Chippenhame, Wiltshire, UK. ISBN 978-0-470-51821-2. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Negri, R., Di Feola, M., Di Domenico, S., Scala, M. G., Artesi, G., Valente, S., Smarrazzo, A., Turco, F., Morini, G., Greco, L., 2012: Taste Perception and Food Choices. J. of P. Gastroenterology and Nutrition, 54: 624-629. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Spinney, L.: You Smell Flowers, I Smell Stale Urine. Scientific America, February 1, 2011 Přejít k původnímu zdroji...
  13. Walters, E., Roy, G., 1996: Taste Interactions of Sweet and Bitter Compounds. Flavor-Food Interactions, Chapter 12: 130-142. Přejít k původnímu zdroji...