Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2018; 64(1): 14-20 | DOI: 10.18832/kp201803
Správnost a opakovatelnost senzorické analýzy ovlivňuje řada fyziologických, psychologických a genetických faktorů. Ty lze z větší míry eliminovat vhodným výběrem posuzovatele jeho pravidelným hodnocením. Proto byly vyvinuty způsoby, pomocí nichž lze definovat odlišnost hodnocení posuzovatele od zbytku senzorické komise. To umožňuje rozpoznat oblast, na kterou je třeba se při výcviku posuzovatelů zaměřit. V článku jsou uvedeny konkrétní ukázky výpočtů na určení míry shody mezi posuzovateli pomocí metody ANOVA a dalších statistických metod.
Vloženo: 16. listopad 2017; Přijato: 15. prosinec 2017; Zveřejněno: 15. únor 2018