Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2018; 64(2): 46-49 | DOI: 10.18832/kp201811
Gushing - přepěňování piva - může být ovlivněn hydrofobními polypeptidy s vysokou povrchovou aktivitou. V práci byla pozornost zaměřena na proteiny ječmene přenášející lipidy - lipid transfer proteins - LTP a hydrofobiny - produkty mikroskopických vláknitých hub. Pro experiment byly použity vzorky ječmene, meziproduktů sladování a sladu. Ze vzorků byly extrahovány proteiny, které byly následně separovány metodou SDS-PAGE za použití TRIS-tricinového pufrového systému. Byl sledován charakter změny obsahu zmíněných nízkomolekulárních proteinů během sladování. Dále byly hledány souvislosti mezi obsahem nízkomolekulárních proteinů, gushingovým potenciálem a mikrobiologickou kontaminací vzorků, které však nebyly prokázány.
Přijato: 15. duben 2018; Zveřejněno: 15. duben 2018