Kvasny Prum. 2018; 64(2): 65-70 | DOI: 10.18832/kp201807

Stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu a vybraných sacharidů v medovináchRecenzovaný článek

Miroslava JURIČOVÁ, Soňa ŘEZKOVÁ, Kamila MORAVCOVÁ, Jan FISCHER, Lenka ČESLOVÁ
Department of Analytical Chemistry, Faculty of Chemical Technology, University of Pardubice, Studentska 573, 523 10 Pardubice, Czech Republic
Katedra analytické chemie, Fakulta chemicko-technologická, Univerzita Pardubice, Studentská 573, 532 10 Pardubice

Tato práce je zaměřena na stanovení 5-hydroxymethylfurfuralu (HMF), glukosy, fruktosy a sacharosy v medovinách. Pro stanovení HMF byla použita vysokoúčinná kapalinová chromatografie v systémech s obrácenými fázemi se spektrofotometrickou detekcí. Sacharidy byly separovány s využitím chromatografie hydrofilních interakcí s refraktometrickou detekcí. Pomocí výše zmíněných separačních technik byl stanoven obsah HMF a sacharidů ve 23 vzorcích medovin získaných od různých výrobců. Jejich obsah se lišil v závislosti na technologickém postupu výroby medoviny a mohl by být použit jako ukazatel kvality medovin. Obsah HMF byl nižší u vzorků medovin získaných od včelařů než u vzorků medovin získaných v místní obchodní síti.

Klíčová slova: Sacharidy, 5-hydroxymethylfurfural, medovina, kapalinová chromatografie

Přijato: 11. únor 2018; Zveřejněno: 15. duben 2018 

Reference

  1. Cibulka, J., 2003: Domácí vína, piva, likéry a medoviny. GEN, Liberec, 2003. ISBN: 80-86681-23-8.
  2. Coco, F. L., Valentini, C., Novelli, V., Ceccon, L., 1996: High-performance liquid chromatographic determination of 2-furaldehyde and 5-hydroxymethyl-2-furaldehyde in honey. J. Chromatogr. A, 749: 95-102. Přejít k původnímu zdroji...
  3. Costa, L. S. M., Albuquerque, M. L. S., Trugo, L. C., Quinteiro, L. M. C., Barth, O. M., Ribeiro, M., De Maria, C. A. B., 1999: Determination of non-volatile compounds of different botanical origin Brazilian honeys. Food Chem., 65: 347-352. Přejít k původnímu zdroji...
  4. Harvey, D. J., 2011: Derivatization of carbohydrates for analysis by chromatography; electrophoresis and mass spectrometry. J. Chromatogr. B, 879: 1196-1225. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Kahoun, D., Řezková, S., Královský, J., 2017: Effect of heat treatment and storage conditions on mead composition. Food Chem., 219: 357-363. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Kahoun, D., Řezková, S., Veškrnová, K., Královský, J., Holčapek, M., 2008: Determination of phenolic compounds and hydroxymethylfurfural in meads using high performance liquid chromatography with coulometric-array and UV detection. J. Chromatogr. A, 1202: 19-33. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Kalábová, K., Vorlová, L., Borkovcová, I., Smutná, M., Večerek, V., 2003: Hydroxymethylfurfural in Czech honeys. Czech J. Anim. Sci., 48: 551-557.
  8. Khalil, M. I., Sulaiman, S. A., Gan, S. H., 2010: High 5-hydroxymethylfurfural concentrations are found in Malaysian honey samples stored for more than one year. Food Chem. Toxicol., 48: 2388-2392. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Lamari, F. N., Kuhn, R., Karamanos, N. K., 2003: Derivatization of carbohydrates for chromatographic, electrophoretic and mass spectrometric structure analysis. J. Chromatogr. B, 793: 15-36. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Makawi, S. Z. A., Taha, M. I., Zakaria, B. A., Siddig, B., Mahmod, H., Elhussein, A. R. M., Gadkariem, E. A., 2009: Identification and quantificationof 5-hydroxymethyl furfural HMF in some sugar-containing food products by HPLC. Pak. J. Nutr., 8: 1391-1396. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Mendes, E., Proenc¸ E. B., Ferreira, I., Ferreira M. A., 1998: Quality evaluation of Portuguese honey. Carbohydr. Polym., 37: 219-223. Přejít k původnímu zdroji...
  12. Ouchemoukh, S., Schweitzer, P., Bachir Bey, M., Djoudad-Kadji, H., Louaileche, H., 2010: HPLC sugar profiles of Algerian honeys. Food Chem., 121: 561-568. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Pereira,V., Albuquerque, F. M., Ferreira, A. C., Cacho, J., Marques, J.C., 2011: Evolution of 5-hydroxymethylfurfural (HMF) and furfural (F) in fortified wines submitted to overheating conditions. Food Res. Int., 44: 71-76. Přejít k původnímu zdroji...
  14. Slimestad, R., Vågen, I. M., 2006: Thermal stability of glucose and other sugar aldoses in normal phase high performance liquid chromatography. J. Chromatogr. A, 1118: 281-284. Přejít k původnímu zdroji...
  15. Spano, N., Casula, L., Panzanelli, A., Pilo, M. I., Piu, P. C., Scanu, R., Tapparo, A., Sanna, G., 2006: An RP-HPLC determination of 5-hydroxymethylfurfural in honey - The case of the strawberry tree honey. Talanta, 68: 1390-1395. Přejít k původnímu zdroji...
  16. Švecová, B., Bordovská, M., Kalvachová, D., Hájek, T., 2015: Analysis of Czech meads: Sugar content, organic acids content and selected phenolic compounds content. Journal of Food Compos. Anal., 38: 80-88. Přejít k původnímu zdroji...
  17. Wang, Q., Fang, Y., 2004: Analysis of sugars in traditional Chinese drugs. J. Chromatogr. B, 812: 309-324. Přejít k původnímu zdroji...
  18. Wong, Y. F., Makahleh, A., Al Azzam, K. M., Yahaya, N., Saad, B., Sulaiman, S. A., 2012: Micellar electrokinetic chromatography method for the simultaneous determination of furanic compounds in honey and vegetable oils. Talanta, 97: 23-31. Přejít k původnímu zdroji...