Kvasny Prum. 2018; 64(3): 102-110 | DOI: 10.18832/kp201817

Odrůdy ječmene registrované v České republice po sklizni 2017Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA1, Olga DVOŘÁČKOVÁ2, Milan NEČAS2, Markéta MUSILOVÁ1
1 Research Institute of Brewing and Malting, Malting Institute, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno, Czech Republic/Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 Central Institute for Supervising and Testing in Agriculture, National Plant Variety Office, Hroznová 2, CZ-656 06 Brno/Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Národní odrůdový úřad, Hroznová 2, 656 06 Brno

V České republice byly po sklizni 2017 registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Accordine, KWS Fantex, LG Nabuco, Pilote a Spitfire a odrůda ozimého ječmene KWS Donau. Odrůdy jarního ječmene byly bohaté na extrakt. Více než 83 % extraktu měly odrůdy Spitfire, LG Nabuco, Accordine a KWS Fantex. Proteolytické, amylolytické a cytolytické rozluštění bylo u sledovaných odrůd jarního ječmene většinou na optimální úrovni. Odrůda Spitfire se vyznačovala silným proteolytickým rozluštěním (Kolbachovo číslo 51,1 %). Odrůda KWS Donau měla obsah extraktu na úrovni 81,4 % a proteolytické a cytolytické rozluštění na nízké úrovni. Kvalita sladiny (dosažitelný stupeň prokvašení) byla u všech sledovaných odrůd na nadprůměrné až optimální úrovni. Dále byly registrovány nesladovnické odrůdy - jarního ječmene Bente a ozimého víceřadého ječmene KWS Belissa, Higgins, LG Triumph, Novira a SU Ellen.

Klíčová slova: ječmen, odrůda, sladovnická kvalita

Přijato: 10. duben 2018; Zveřejněno: 15. červen 2018 

Reference

  1. Baxter, E. D., O' Farrell, D. D., 1983: Use of the friabilimeter to assess homogeneity of malt. J. Inst. Brew., 89: 210-214. Přejít k původnímu zdroji...
  2. Briggs, D. E., 1998: Malts and Malting. Blackie Academic and Professional, London: 622-624.
  3. Dvořáčková, O., 2012: Metodika zkoušek užitné hodnoty ječmene. ÚKZÚZ 2009, Ječmenářská ročenka 2012, VÚPS, Praha.
  4. EBC Analysis Committee, 2010:. Analytica-EBC. Barley: 3.2 Moisture content of barley, 3.3.2 Total nitrogen of barley: Dumas combustion method, Malt: 4.2 Moisture content of malt, 4.3.2 Total nitrogen of malt: Dumas combustion method, 4.5.1 Extract of malt: Congress mash, Soluble nitrogen of malt: Dumas combustion method, 4.10 Free amino nitrogen of malt by spectrophotometry, 4.11 Fermentability, final attenuation of laboratory wort from malt, 4.12 Diastatic power of malt, 4.15 Fraibility, glassy corns and unmodified grains of malt by friabilimeter, 4.16.2 High molecular weight β-glucan content of malt: Fluorimetric method, Wort: EBC 8.7 Fermentable Carbohydrates in Wort, Beer: 9.11 Total polyphenols in beer by spectrophotometry, 9.29 Haze in Beer: Calibration of Haze Meters. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  5. EC, 2008: European Comission Regulation No. 1014/2008, October 16, 2008 entering certain names in the Register of protected designations of origin and protected geographical indications (České pivo (PGI), Cebreiro (PDO)). Official Journal of the European Union. L 276: 27-28.
  6. EC, 2017: European Comission: Common catalogue of varieties of agricultural plant species. Fifth supplement to the 32nd complete edition. 2014/C 161/01
  7. MEBAK, 2011: Raw materials: Barley; Adjuncts; Malt; Hops and Hop Products. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Collection of Brewing Analysis Methods of the Mitteleuropäische Brautechnische Analysenkommission (MEBAK), Freising-Weihenstephan, Germany. 2011. 341 p.
  8. Psota,V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index, Kvasny Prum., 47:142-148. Přejít k původnímu zdroji...