Kvasny Prum. 2018; 64(3): 111-116 | DOI: 10.18832/kp201818

Odrůdy ječmene registrované ve Slovenské republice po sklizni 2017Recenzovaný článek

Vratislav PSOTA1, Marián SVORAD2, Markéta MUSILOVÁ1
1 Research Institute of Brewing and Malting, Malting Institute, Mostecká 7, CZ-614 00 Brno, Czech Republic/Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Mostecká 7, 614 00 Brno
2 Central Control and Testing Institute in Agriculture, Department of Variety Testing, Topoľčianska 488/29, SK-956 07 Velké Ripňany, Slovak Republic

Ve Slovenské republice byly po ukončení státních odrůdových zkoušek registrovány sladovnické odrůdy jarního ječmene Accordine, Esma, IS Maltigo, KWS Amadora, LG Lodestar a Pop. Obsah extraktu v sušině sladu byl u sledovaných odrůd vysoký a pohyboval se v rozpětí 82,8 - 84,2 %. Odrůdy měly optimální až silné proteolytické rozluštění (Kolbachovo číslo 48,3 - 53,9 %). Amylolytické a cytolytické rozluštění bylo na optimální úrovni. Kvalita sladiny byla optimální (dosažitelný stupeň prokvašení 80,7 - 83,9 %). Sledované odrůdy poskytovaly sladinu čirou, kromě odrůdy Accordine, u které se vyskytla sladina slabě opalizující. Dále byla registrovaná nesladovnicka odrůda jarního ječmene Ovation.

Klíčová slova: ječmen, odrůda, sladovnická kvalita

Přijato: 17. červen 2018; Zveřejněno: 15. červen 2018 

Reference

  1. EBC Analysis committee, 2010: Analytica EBC, Barley: 3.2 Moisture Conten of Barley, 3.3.2 Total Nitrogen Content of Barley, Malt: 4.2 Moisture Content of Malt, 4.3.2 Total Nitrogen of Malt, 4.5.1 Extract of Malt, 4.9.1 Soluble Nitrogen of Malt, 4.12 Diastatic Power of Malt, 4.15 Friability, 4.16.2 High Molecular Weight Beta-glucan Content of Malt and Malt
  2. Wort, Beer: 9.29 Haze in Beer: Calibration of Haze Meters. Nüremberg: Fachverlag Hans Carl, 2010, 794 p. ISBN 978-3-418-00759-5.
  3. European Commission, 2017: Common catalogue of varieties of agricultural plant species - 36rd complete edition. Official Journal of the European Union 2017 C 433/01.
  4. MEBAK, 2011: Raw material. 1 Barley: 1.5.3 Micromalting; Malz: 3.1.4.11 Maischmethode nach Hartong-Kretschmer VZ 45 °C. Mitteleuropäischen Brautechnischen Analysenkommission, Freising-Weihenstephan, Germany.
  5. Psota, V., Kosař, K., 2002: Malting Quality Index. Kvasny Prum. 47, 142-148. Přejít k původnímu zdroji...
  6. Psota, V., Dvořáčková, O., Sachambula, L., Nečas, M., Musilová, M., 2015: Barley varieties registered in the Czech Republic in 2015. Kvasny Prum. 61(5): 138-146. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Psota, V., Dvořáčková, O., Sachambula, L., Nečas, M., Musilová, M., 2017: Barley varieties registered in the Czech Republic after harvest 2016. Kvasny Prum. 63(3): 110-117. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Psota, V., Dvořáčková, O., Nečas, M., Musilová, M., 2018: Barley varieties registered in the Czech Republic after harvest 2017. Kvasny Prum., 64(3): 102-110 Přejít k původnímu zdroji...