Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2018; 64(5): 217-223 | DOI: 10.18832/kp201825
Znalost koncentrace násadních kvasnic je nutná pro stanovení zákvasného poměru. Odstřeďování a turbidimetrie představují rychlé a snadné metody pro stanovení koncentrace kvasinek. Existuje mnoho variant těchto technik pro sledování laboratorního kvašení dokonce ve zkumavkách. Postupy s přídavkem roztoku hydroxidu sodného a bez něj byly zkoumány a srovnávány. Jednoduchý výpočetní postup se zakládá na dvou parametrech, které se musí stanovit pro místní podmínky každého pivovaru. Parametry zahrnují sušinu kvasnic a počet kvasinek v 1 g kvasnic. Postup umožňuje vypočítat počet kvasinek v zakvašeném substrátu, což lze využít pro konstrukci kalibrační křivky. Lineární a logaritmický vztah se použil pro vyjádření vztahu mezi koncentrací kvasinek a absorbancí při 800 nm. Hodnotila se také metoda umožňující stanovení kvasničné aktivity založená na kvasničné deflokulaci.
Vloženo: 27. květen 2018; Přijato: 17. červenec 2018; Zveřejněno: 15. říjen 2018