Kvasny Prum. 2018; 64(5): 217-223 | DOI: 10.18832/kp201825

Měření koncentrace kvasinek v pravoúhlé a válcovité kyvetěRecenzovaný článek

Jan ŠAVEL, Petr KOŠIN, Adam BROŽ
Budějovický Budvar, n.p., Karolíny Světlé 4, CZ-370 21 České Budějovice
Budweiser Budvar, N.C., Karolíny Světlé 4, 370 21 České Budějovice

Znalost koncentrace násadních kvasnic je nutná pro stanovení zákvasného poměru. Odstřeďování a turbidimetrie představují rychlé a snadné metody pro stanovení koncentrace kvasinek. Existuje mnoho variant těchto technik pro sledování laboratorního kvašení dokonce ve zkumavkách. Postupy s přídavkem roztoku hydroxidu sodného a bez něj byly zkoumány a srovnávány. Jednoduchý výpočetní postup se zakládá na dvou parametrech, které se musí stanovit pro místní podmínky každého pivovaru. Parametry zahrnují sušinu kvasnic a počet kvasinek v 1 g kvasnic. Postup umožňuje vypočítat počet kvasinek v zakvašeném substrátu, což lze využít pro konstrukci kalibrační křivky. Lineární a logaritmický vztah se použil pro vyjádření vztahu mezi koncentrací kvasinek a absorbancí při 800 nm. Hodnotila se také metoda umožňující stanovení kvasničné aktivity založená na kvasničné deflokulaci.

Klíčová slova: deflokulační test, fotometrie, kvasničná aktivita, kvasničné kaly, koncentrace kvasinek, lisované kvasnice, odstřeďování, zakvašování

Vloženo: 27. květen 2018; Přijato: 17. červenec 2018; Zveřejněno: 15. říjen 2018 

Reference

  1. Basařová, G., Šavel, J., Basař, P., Basařová, P., Lejsek, T., 2017: The comprehensive guide to brewing. From raw material to packaging. Fachverlag Hans Carl GmbH, Nuremberg, Germany. ISBN 978-3-418-00842-4.
  2. Kunze, W., 2004: Technology brewing and malting. 3rd ed. VLB Berlin, Germany, ISBN 3-921690-4-8.
  3. Lake, J. C., Speers, R. A., Porter, A. V., Gill, T. A., 2008: Miniaturizing the fermentation assay: Effects of fermentor size and fermentation kinetics on detection of premature yeast flocculation. J. Am. Soc. Brew. Chem., 66(2): 94-102. Přejít k původnímu zdroji...
  4. MacIntosh, A. J., Adler, J., Eck, E., Speers, R. A., 2012: Suitability of the miniature fermentability method to monitor industrial fermentations. J. Am. Soc. Brew. Chem., 70(3): 205-211. Přejít k původnímu zdroji...
  5. Narziss, L., 1986: Abriss der Bierbrauerei. 5th ed., Ferdinand Enke Verlag, Stuttgart. ISBN 3-432-84135-3.
  6. Palmer, F., 1969: The determination of pitching yeast concentration. Tech. Q. Master Brew Assoc. Am., 6(2): 141-145.
  7. Rainbow, C., 1968: Measurement of yeast concentration. J. Inst. Brew., 74(5), 427-429. Přejít k původnímu zdroji...
  8. Šavel, J., Prokopová, M., 1994: Sedimentační a turbidimetrické stanovení koncentrace kvasnic. Kvasny Prum. 40(1): 9-12. Přejít k původnímu zdroji...
  9. Speers, R. A., Stokes, S., 2009: Effects of vessel geometry, fermenting volume and yeast repitching on fermenting beer. J. Inst. Brew. 115(2): 148-150. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Šruma, T., 1999: Zahušťování odpadních pivovarských kvasnic. Kvasny Prum. 45(4): 94-96. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Upperton, A.M., 1969: A rapid spectrophotometric method for the determination of yeast concentrations. J. Inst. Brew., 75(5): 464-475. Přejít k původnímu zdroji...