Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2018; 64(5): 242-247 | DOI: 10.18832/kp201830
Druhy rodu Clostridium se ve většině případů řadí mezi sporulující obligátní anaeroby citlivé na hořké chmelové látky a kyselé pH a nepředstavují tak v pivovarských provozech závažné riziko. Jejich zvýšený výskyt v pivovarech může být spojen s modernizací technologií, které snižují přístup kyslíku v jednotlivých výrobních fázích. Endospory bakterií Clostridium byly izolovány např. ze skladovacích nádob (tanků) pro tekuté sladové náhražky (glukosové, škrobnaté sirupy). Jsou schopné přežít podmínky rmutování i chmelovaru, ale v navazujících fázích výroby piva nemohou vyklíčit. Jejich schopnost vyskytovat se ve vegetativní formě až do fáze přípravy mladiny však přináší riziko poškození hotového piva - vegetativní buňky tvoří celou řadu nežádoucích organických kyselin, které mohou přejít až do hotového výrobku. V publikaci jsou popsány základní morfologické a fysiologické vlastnosti těchto bakterií, je zde popsán jejich význam v procesu výroby piva. Zvláštní pozornost je věnována druhům Clostridium acetobutylicum, C. butyricum, C. cellulovorans, C. pasteurianum, C. thermocellum, "C. thermosaccharolyticum" (Thermoanaerobacterium thermosaccharolyticum) a C. tyrobutyricum, které byly detekovány v pivovarských provozech.
Vloženo: 18. červenec 2018; Přijato: 22. srpen 2018; Zveřejněno: 15. říjen 2018