Kvasny Prum. 2018; 64(6): 284-286 | DOI: 10.18832/kp201833

Pivovarský průmysl v Brazílii: Ekonomické aspekty, charakteristika surovin a rizikaRecenzovaný článek

Karim C. PIACENTINI1,*, Liliana O. ROCHA2, Geovana D. SAVI3, Lorena CARNIELLI-QUEIROZ4, Benedito CORRÊA1,2
1 Biotechnology Department, University of Sao Paulo, Av. Professor Lineu Prestes, 2415, Sao Paulo, Brazil.
2 Food Engineering Faculty, University of Campinas, Av. Monteiro Lobato, 80, Campinas, Brazil
3 University of the Extreme Southern Santa Catarina, Av. Universitaria, 1105, Criciúma, Santa Catarina, Brasil.
4 Microbiology Department, University of Sao Paulo, Av. Professor Lineu Prestes, 1374, Sao Paulo, Brazil

Ječmen je jednou z nejvíce pěstovaných obilovin na světě, po níž se každoročně zvyšuje poptávka na trhu. V uplynulém desetiletí vykazuje Brazílie působivá data, pokud jde o výrobu piva. Pěstování ječmene však nedosahuje potřebného množství pro výrobu piva, což vyvolává potřebu dovozu ječmene nebo využití některých alternativ, např. surogace. Nejběžnějším přídavkem je kukuřice, která je považována za dobrý zdroj sacharidů, ale je zde riziko kontaminace zrn. Výzkum a sledování všech kroků řetězce probíhá s cílem zlepšit nejen kvalitu sladu, ale také konkurenceschopnost na světovém trhu.

Klíčová slova: beer industry, barley, adjuncts, Brazil

Vloženo: 14. prosinec 2018; Přijato: 8. říjen 2018; Zveřejněno: 14. prosinec 2018 

Reference

  1. Brasil, 2014: Regulamenta a Lei n_ 8.918, de 14 de julho de 1994, que dispõe sobre a padronização, a classificação, o registro, a inspeção, a produção e a fiscalização de bebidas. Diário Oficial da União, DF, 05 set., 2 § (1997). Brasil.
  2. Calori-domingues, M. A., Almeida, R. R. De, Tomiwaka, M. M., Gallo, C. R., Micotti, E., Tadeu, C., Dias, S., 2007: Ocorrência de desoxinivalenol em trigo nacional e importado utilizado no Brasil. Ciência e Tecnologia de Alimentos, 27(1): 181-185. Přejít k původnímu zdroji...
  3. CERVBRASIL, 2016:. Anuário 2016.
  4. CONAB, 2017: Companhia Nacional de Abastecimento. Acompanhamento da safra brasileira. Monitoramento Agricola- Safra 2017, 4(1): 1-98.
  5. CPTEC, 2015: Centro de Previsão de Tempo e Estudos Climáticos - CPTEC/INPE. Retrieved September 5, 2017, from http://www.cptec.inpe.br/
  6. Diakabana, P., Mvoula-Tsiéri, M., Dhellot, J., Kobawila, S. C., Louembé, D., 2013: Physico-chemical characterization of brew during the brewing corn malt in the production of maize beer in Congo. Advance Journal of Food Science and Technology, 5: 671-677. Přejít k původnímu zdroji...
  7. Embrapa, 2017: Cultivo de cevada. Retrieved May 28, 2018, from http://www.agencia.cnptia.embrapa.br/gestor/cevada/arvore/CONT000fyt381uk02wx5ok0vcihk68tas55r.html
  8. Freitas, A. G. De, 2015:. RELEVÂNCIA DO MERCADO CERVEJEIRO BRASILEIRO : avaliação e perspectivas e a busca de uma Agenda de Regulação 1 Revista Pensamento e Realidade. Revista Pensamento e Realidade, 30: 22-33.
  9. Glatthar, J., Heinisch, J. J., Senn, T., 2005: Unmalted triticale cultivars as brewing adjuncts: Effects of enzyme activities and composition on beer wort quality. Journal of the Science of Food and Agriculture, 85: 647-654. Přejít k původnímu zdroji...
  10. Leslie, J. F., Logrieco, A., 2014: Mycotoxin Reduction in Grain Chain. John Wiley and Sons. ISBN 9780813820835. Přejít k původnímu zdroji...
  11. Marcusso, E. F., Muller, C. V., 2018: A CERVEJA NO BRASIL: O ministério da agriculta informando e esclarecendo. Ministério Da Agricultura, Pecuária e Abastecimento. Retrieved from http://www.agricultura.gov.br/assuntos/inspecao/produtos-vegetal/pasta-publicacoes-DIPOV/a-cerveja-no-brasil-28-08.pdf/@@download/file/A CERVEJA NO BRASIL-28.08.pdf
  12. Oliveira, M. S., Rocha, A., Sulyok, M., Krska, R., Mallmann, C. A., 2017: Natural mycotoxin contamination of maize (Zea mays L.) in the South region of Brazil. Food Control, 73: 127-132. Přejít k původnímu zdroji...
  13. Pahl, R., 2011: Important raw materials quality parameters and their influence on beer production. Brewing Conference Bangkok.
  14. Piacentini, K. C., Rocha, L. O., Fontes, L. C., Carnielli, L., Reis, T. A., Corrêa, B., 2017: Mycotoxin analysis of industrial beers from Brazil: The influence of fumonisin B<inf>1</inf>and deoxynivalenol in beer quality. Food Chemistry, 218. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.09.062 Přejít k původnímu zdroji...
  15. Piacentini, K. C., Rocha, L. O., Savi, G. D., Carnielli-Queiroz, L., Almeida, F. G., Minella, E., Corrêa, B., 2018: Occurrence of deoxynivalenol and zearalenone in brewing barley grains from Brazil. Mycotoxin Research. https://doi.org/10.1007/s12550-018-0311-8 Přejít k původnímu zdroji...
  16. Piacentini, K. C., Savi, G. D., Pereira, M. E. V., Scussel, V. M., 2015: Fungi and the natural occurrence of deoxynivalenol and fumonisins in malting barley (Hordeum vulgare L.). Food Chemistry, 187. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.04.101 Přejít k původnímu zdroji...
  17. Piacentini, K. C., Savi, G. D., Scussel, V. M., 2017: The effect of ozone treatment on species of Fusarium growth in malting barley (Hordeum vulgare L.) grains. Quality Assurance and Safety of Crops and Foods, 9(4). https://doi.org/10.3920/QAS2016.0881 Přejít k původnímu zdroji...
  18. Poelmans, E., Swinnen, J. F., 2012: A Brief Economic History of Beer. Retrieved July 2, 2018, from http://fds.oup.com/www.oup.com/pdf/13/9780199693801.pdf
  19. Poreda, A., Czarnik, A., Zdaniewicz, M., Jakubowski, M., Antkiewicz, P., 2014: Corn grist adjunct - application and influence on the brewing process and beer quality. Journal of the Institute of Brewing, 120: 77-81. Přejít k původnímu zdroji...
  20. Queiroz, V. A. V., De Oliveira Alves, G. L., Da Conceição, R. R. P., Guimarães, L. J. M., Mendes, S. M., De Aquino Ribeiro, P. E., Da Costa, R. V., 2012: Occurrence of fumonisins and zearalenone in maize stored in family farm in Minas Gerais, Brazil. Food Control, 28: 83-86. Přejít k původnímu zdroji...
  21. Renato, P., Lopes, M., & Morales, E. M., 2018: Cerveja brasileira: do campo ao copo. REVISTA AGRONOMIA BRASILEIRA:18-21. https://doi.org/10.29372/rab201711 Přejít k původnímu zdroji...
  22. Savi, G. D., Piacentini, K. C., Bittencourt, K. O., Scussel, V. M., 2014: Ozone treatment efficiency on Fusarium graminearum and deoxynivalenol degradation and its effects on whole wheat grains (Triticum aestivum L.) quality and germination. Journal of Stored Products Research, 59. https://doi.org/10.1016/j.jspr.2014.03.008 Přejít k původnímu zdroji...
  23. Savi, G. D., Piacentini, K. C., de Souza, S. R., Costa, M. E. B., Santos, C. M. R., Scussel, V. M., 2015a: Efficacy of zinc compounds in controlling Fusarium head blight and deoxynivalenol formation in wheat (Triticum aestivum L.). International Journal of Food Microbiology, 205. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.04.001 Přejít k původnímu zdroji...
  24. Savi, G. D., Piacentini, K. C., Scussel, V. M., 2015b: Ozone Treatment Efficiency in Aspergillus and Penicillium Growth Inhibition and Mycotoxin Degradation of Stored Wheat Grains (Triticum aestivum L.). Journal of Food Processing and Preservation, 39(6). https://doi.org/10.1111/jfpp.12307 Přejít k původnímu zdroji...
  25. Savi, G. D., Piacentini, K. C., Tibola, C. S., Scussel, V. M., 2014b: Mycoflora and deoxynivalenol in whole wheat grains (Triticum aestivum L.) from Southern Brazil. Food Additives and Contaminants: Part B Surveillance, 7(3). https://doi.org/10.1080/19393210.2014.898337 Přejít k původnímu zdroji...
  26. SEBRAE, 2014: Potencial De Consumo De Cerveja No Brasil, 1-6.
  27. Sifuentes Dos Santos, J., Souza, T. M., Ono, E. Y. S., Hashimoto, E. H., Bassoi, M. C., Miranda, M. Z. De, Hirooka, E. Y., 2013: Natural occurrence of deoxynivalenol in wheat from Paraná State, Brazil and estimated daily intake by wheat products. Food Chemistry, 138(1): 90-95. Přejít k původnímu zdroji...
  28. Tralamazza, S. M., Bemvenuti, R. H., Zorzete, P., De Souza Garcia, F., Corrêa, B., 2016: Fungal diversity and natural occurrence of deoxynivalenol and zearalenone in freshly harvested wheat grains from Brazil. Food Chemistry, 196: 445-456. Přejít k původnímu zdroji...
  29. USDA, 2018: World Agricultural Production. United States Department of Agriculture. Retrieved from https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/production.pdfManuscript received / Do redakce došlo: 14/07/2018Accepted for publication / Přijato k publikování: 08/10/2018