Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618
Kvasny Prum. 2018; 64(6): 302-313 | DOI: 10.18832/kp201832
V průběhu tří zkušebních let (2013 - 2015) bylo analyzováno celkem 243 vzorků ozimé pšenice (27 odrůd ze 3 zkušebních stanovišť). Byly sledovány základní technologické znaky a některé znaky speciální (barva sladiny, barva po povaření, zákal sladiny, obsah polyfenolů a prekurzory dimetylsulfidu). Odrůdy ozimé pšenice poskytovaly dostatečně vysoký obsah extraktu, průměrná hodnota tohoto znaku byla 83,5 % při průměrném obsahu dusíkatých látek 11,6 %. Dosažitelný stupeň prokvašení byl nízký (79,8 %). Proteolytické rozluštění vyjádřené hodnotou Kolbachova čísla bylo v průměru 35 %. Obsah rozpustného dusíku byl na úrovni 704 mg/100 g a necelých 14 % z toho tvořil volný aminodusík. Cytolytické rozluštění bylo hodnoceno především pomocí viskozity sladiny (1,864 mPa.s). Friabilita sladu a obsah β-glukanů ve sladině byly velmi nízké. Průměrný obsah arabinoxilanů ve sladině se pohyboval kolem hodnoty 1524 mg/l.
Vloženo: 4. září 2018; Přijato: 8. říjen 2018; Zveřejněno: 14. prosinec 2018