Kvasny Prum. 2009; 55(6): 158-162 | DOI: 10.18832/kp2009016

Post harvest maturation of selected spring barley varieties in 2008.Peer-reviewed article

Vratislav PSOTA, Lenka SACHAMBULA
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., Sladařský ústav, Brno

In 2008 the period of post harvest maturation was short and it did not principally affect germinative energy. Varieties exhibited considerable differences in intensity of germination, i.e. by rate and index of germination. Nine weeks after achieving full maturity the varieties Spilka, Diplom, Aktiv, Radegast, Westminster, Jersey, Bojos, Prestige, Xanadu, Blaník, and Acrobat showed very intensive germination, unlike the varieties Calgary, Aksamit, Marthe, and Publican. Variability of all three studied parameters was significantly affected by the location.In 2008 the period of post harvest maturation was short and it did not principally affect germinative energy. Varieties exhibited considerable differences in intensity of germination, i.e. by rate and index of germination. Nine weeks after achieving full maturity the varieties Spilka, Diplom, Aktiv, Radegast, Westminster, Jersey, Bojos, Prestige, Xanadu, Blaník, and Acrobat showed very intensive germination, unlike the varieties Calgary, Aksamit, Marthe, and Publican. Variability of all three studied parameters was significantly affected by the location.

Keywords: barley, variety, post harvest maturation, germination

Published: June 1, 2009 

References

  1. Bewley, J. D., Black, M.: Physiology and Biochemistry of Seeds in Relation to Germination. Vol. 2 Viability. Dormancy and Environmental Control. Springer - Verlag, Berlin, 375 pp, 1982. Go to original source...
  2. Benech-Arnold, R. L.: Bases of pre-harvest sprouting resistance in barley: Physiology, molecular biology and environmental control of dormancy in barley grain. In: Barley science. Recent advances from molecular biology to agronomy of yield and quality. Food Product Press. New York, 2002.
  3. Basařová, G. (ed.): Pivovarsko-Sladařská analytika 1. Merkanta, Praha 1992.
  4. Psota, V., Šusta, J., Kosař, K.: Homogenita a modifikace sladu II. Klíčení zrna, chuť piva. Kvasny Prum. 44, 1998, 126-129. Go to original source...
  5. Psota, V., Šebánek, J.: Role fytohormonů v klíčení a sladování. Studijní Informace. Mimo řady, ÚZPI, Praha, 1999.
  6. EBC Analysis Committee: Analytica-EBC, Verlag Hans Carl Getränke-Fachverlag, Nürnberg, 1998.
  7. Kastner, J.: Zpracování sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/15. VÚPS Brno, 1976.
  8. Kastner, J.: Zpracování ječmenů a sladů s vysokým obsahem bílkovin. Závěrečná zpráva 12/2, VÚPS Brno, 1977.
  9. Kastner, J.: Vliv odrůdy na délku posklizňového dozrávání se zvláštním zřetelem na výhledové odrůdy.Urychlení posklizňového dozrávání ječmenů. Dílčí zpráva 3b/2, VÚPS Brno, 1979.
  10. Cochrane, M. P.: Effects of temperature during grain development on the germinability of barley grains. Aspects Appl. Biol. 36, 1993, 103-113.
  11. Prokeš, J., Helánová, A.: Jakost sladovnického ječmene sklizně v Česku. Kvasny Prum. 55, 2009, 2-8. Go to original source...