Kvasný Průmysl, 1955 (roč. 1), číslo 3


Jak pomůže pracovník zemědělského lihovaru zajistit dostatek průmyslových brambor.Recenzovaný článek

O. LAUDA

Kvasny Prum. 1955; 1(3): 50-53 | DOI: 10.18832/kp1955012  

Autor ukazuje pracovníkům zemědělských lihovarů, jak mohou přispět k získání dostatku průmyslových brambor. Upozorňuje na příčiny dosavadních nedostatků v našem bramborářství. Druhá část článku je věnována zásadám agrotechnickým, rostlinolékařským, využití hodnotné sadby a všech dokonalých strojů. V závěru pojednává o čtvercově-hnízdové výsadbě.

K otázce šlechtění našich sladovnických ječmenů.Recenzovaný článek

L. DOHNAL

Kvasny Prum. 1955; 1(3): 53-57 | DOI: 10.18832/kp1955013  

Autor seznamuje s bonitačními znaky sladovnických ječmenů, které jsou šlechtitelsky ovlivnitelné. Upozorňuje na sladovnickou hodnotu ječmene a obsahu extraktu, obsahu dusíkatých látek, obsahu enzymů v ječném zrně, podíl pluch u ječmene, vrstvu aleuronových buněk, počet vytvořených kořínků při klíčení.

Jarní práce na chmelnicích.Recenzovaný článek

A. BRETTSCHNEIDER

Kvasny Prum. 1955; 1(3): 57-60 | DOI: 10.18832/kp1955014  

V článku jsou uvedeny všechny jarní práce ve chmelnicích. Autor připomíná nutnost přihnojování chmelnic a odkrývání babek. V druhé části upozorňuje na boj proti škůdcům, lehké rozhrnutí hřebenů, navěšování vodícího drátku a zavádění chmele. Nezapomíná na použití ochranných prostředků, první přiorávku a soustavnou péči o zdravotní stav chmele.

Poznámky k jarním pracím ve vinicích.Recenzovaný článek

J. BLAHA

Kvasny Prum. 1955; 1(3): 60-62 | DOI: 10.18832/kp1955015  

Autor seznamuje s jarními pracemi ve vinicích. Připomíná nutnost řezu vína. Ošetřování keřů proti akarinose, boj za udržení co největší listové plochy a hnojení dusíkem. Další část článku je věnována ochraně a využití vláhy v půdě, přípravě vysazovaného materiálu a štěpování révy.

Plánování produktivity práce v lihovarském průmyslu.Recenzovaný článek

R. OČENÁŠEK

Kvasny Prum. 1955; 1(3): 63-64 | DOI: 10.18832/kp1955016  

Autor navrhuje metodiku plánování pracovníků podle jednotlivých výrob, která je založena na normách spotřeby času pro jednotlivé výrobky. Tento systém váže na sebe pracnost výrobků a objem výroby a umožňuje současně evidenci spotřeby normohodin na splnění plánu údržby.