Kvasný Průmysl, 1958 (roč. 4), číslo 7


Pokusné poloprovozní várky s chmelovými extrakty československé a zahraniční výroby.Recenzovaný článek

V. SALAČ, M. VANČURA, J. BEDNÁŘ

Kvasny Prum. 1958; 4(7): 146-148 | DOI: 10.18832/kp1958016  

Jakost chmelových extraktů československé a zahraniční výroby byla porovnávána sérií poloprovozních várek, při kterých jimi bylo nahrazeno vždy 100 % chmele. Bylo použito i extraktů bez chmelové třísloviny. Analýza chmelových extraktů prokázala lepší jakost domácích výrobků proti zahraničním. Rozborem pokusných mladin a piv bylo zjištěno, že vydatnost anglického a amerického extraktu, vyjádřená poměrem 1:7, je hlavně při vyšších náhradách za čerstvý chmel příliš vysoká. Potvrdila se znovu důležitost chmelové třísloviny při výrobě piva českého typu. U piv vyrobených s chmelovými extrakty postrádajícími chmelovou tříslovinu, se podstatně zvýšil index...

Ke stanovení zbytkového cukru v melasových lihovarech.Recenzovaný článek

M. ROSA, K. ANTONY

Kvasny Prum. 1958; 4(7): 152-155 | DOI: 10.18832/kp1958017  

Při dokvašování melasových zápar posledním dokvašujícím cukrem je fruktosa. Druhá komponenta sacharosy, glukosa, by mohla být přítomná v záparách, jejichž zbytkové cukry stanovené některou obvyklou redukční metodou by byly vyšší než 0,7 %. Sacharosa netvoří součást zbytkového cukru, neboť její inverze je rychlejší než kvašení produktů hydrolysy. Výskyt rafinosy ve zkvasitelném zbytku je nepravděpodobný. Zbytkový cukr stanovený metodami podle Bertranda, podle Obergard Ljubin Šuljatikové, podle Somogyiho i metodou kapičkovou neodpovídá skutečnosti. Melibiosa tvoří pouze podíl v takto stanoveném zbytku. Podle našich pokusů připadá na melibiosu  při zbytkovém...

Použitie vymeňovačov iónov na stabilizáciu vína.Recenzovaný článek

J. FARKAŠ

Kvasny Prum. 1958; 4(7): 156-160 | DOI: 10.18832/kp1958018  

Doteraz, aby boli vína vo fľašiach stabilné, čeria sa ferokyanidom draselným, čím sa odstránia prebytky železa a ostatných katiónov. Oproti kryštalickým zákalom používa sa v cudzine vymrazovanie vína, čím sa kyselý víňan draselný vyzráža už pred plnením do fliaš. K tomuto je potrebné nákladné zariadenie a okrem toho vína ošetrené chladom rýchle stárnu a strácajú na akosti. Tieto metódy dajú sa pomocou katexu nahradiť jednou operáciou, přičom sa súčasne odstráni časť dusíkatých látok a tým sa zabráni aj tvorbe bielkovinových zákalov. Taktiež bolo pozorované, že u vín ošetrených katexom zvýši sa aj stabilita z hradiska biologického, pretože...