Kvasný Průmysl, 1959 (roč. 5), číslo 8
Spalovací a destilační přístroj pro stanovení dusíku.Recenzovaný článek
J. JANÁČEK
Kvasny Prum. 1959; 5(8): 183-184 | DOI: 10.18832/kp1959023
Byl popsán jednoduchý a přesný přístroj na stanovení dusíku mikrometodou podle Kjeldahla, který zároveň vyhovuje hygienickým požadavkům propráci v laboratoři. Přístroj je vhodný pro laboratoře stanic a výzkumných ústavů, zabývajících se problematikou bílkovin a dusíkatých látek v širokém měřítku.
Vliv poléhání na technologické vlastnosti sladovnického ječmene.Recenzovaný článek
J. LEKEŠ
Kvasny Prum. 1959; 5(8): 184-187 | DOI: 10.18832/kp1959024
Bylo prokázáno, že poléhání má značný zhoršující vliv na technologickou hodnotu sladovnického ječmene. Zrno z polehlého porostu obsahuje v průměru o 4,75% bílkovin více, škrobu o 4,24% méně než zrno z nepolehlého porostu. Vliv poléhání se projevuje rovněž na zvětšení pluchatosti (o0,49 avíce%), na snížení hektolitrové a absolutní váhy i na zvýšení propadu na sítech. Všechny faktory, jež jsou základním předpokladem k dosažení vysoce hodnotného sladu, jsou zrna polehlého porostu značně sníženy a dokonce i frakce2,8 a2,5 mm, které podle norem náležejí do první skupiny, neskýtají nám záruku k výrobě jakostního sladu. Uvedené výsledky,...
Průkaz volných aminokyselin v technické a rafinované kyselině mléčné.Recenzovaný článek
J. DYR, V. KRUMPHANZL
Kvasny Prum. 1959; 5(8): 189-192 | DOI: 10.18832/kp1959025
1. Byla vypracována nová metoda na isolaci aminokyselin, přítomných v různých druzích kyseliny mléčné. 2. Chromatograficky byly prokázány tyto aminokyseliny: V technické kyselině mléčné ze závodu A - kyselina aspartová, glycin, kyselina glutamová, alanin, tyrosin, kyselina γ-aminomáselná, valin, fenylalanin, leucin. Tři skvrny na chromatogramech nebyly identifikovány. Jde pravděpodobně o lysin, threonin a konečně látku, projevující po detekci žlutou skvrnu. V potravinářské kyselině mléčné ze závodu B- glycin, kyselina glutamová, alanin, kyselina γ-aminomáselná, leucin. Dvě skvrny neidentifikovány. V jednom...