Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1971 (roč. 17), číslo 11

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1971 (roč. 17), číslo 11

    Praktické ověření dvou způsobů snižování obsahu anthokyanogenů v pivě.Recenzovaný článek

    J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

    Kvasny Prum. 1971; 17(11): 242-245 | DOI: 10.18832/kp1971032  

    The authors describe the results achieved by using hydrogen peroxide as an agent reducing the content of anthocyanogens in beer. Though in wort the amount of anthocyanogens  was reduced by 50%, in final product, i.e. in beer the reduction did not exceed 25%. Peroxide has only slight effect on the colloidal stability of beer, but is harmful to taste and flavor. Comparison of two stabilization methods i.e. peroxide method and filtration  through the STABIL S plates confirms that unfavourable organoleptic changes are due to secondary products of reaction between peroxide and various wort components and do not result from the reduction of anthocyanogen...


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.