Vydává Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.

Kvasný průmysl

Lípová 15, 120 44 Praha 2 | Email: kvas@beerresearch.cz | Tel.: +420 224 900 129 | Fax: +420 224 290 618

  • Zaměření
  • Kontakt
  • Historie časopisu
  • Poděkování

  • Aktuální číslo Archiv Hledání
  • Přihlásit

  • Publikace vydané VÚPS
    ESCI button Crossref logo

    Partneři časopisu



    Kvasný Průmysl, 1973 (roč. 19), číslo 1

    Obsah čísla Kvasný Průmysl, 1973 (roč. 19), číslo 1

    Vliv obsahu bílkovin na jakost ječmene a sladu.Recenzovaný článek

    A. DOLEŽALOVÁ, H. VRTĚLOVÁ, M. TRKAN

    Kvasny Prum. 1973; 19(1): 3-6 | DOI: 10.18832/kp1973001  

    Vliv dusíkatých látek na jednotlivá analytická kriteria ječmene a sladu je značný. Obsah bílkovin má vliv na strukturu ječného zrna, zvyšuje tvrdost a ztěžuje příjem vody. Obsah škrobu a tříslovin klesá se zvýšeným obsahem dusíkatých látek. Zhoršená jakost ječmene nepříznivě ovlivňuje technologii sladování a tím i konečnou kvalitu sladu. Kromě diastatické mohutnosti a stupně prokvašení se jeví všechny kvalitativní znaky zhoršené. Největší pokles je zaznamenán u hodnot sledujících křehkost a enzymové pochody. Obsah dusíkatých látek v ječmenu je prvořadou otázkou, kterou musí šlechtitelé a pěstitelé co nejrychleji řešit.


    Sdílet...
    © 2025 Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.
    Powered by peer review management and editorial system Actavia.