Kvasný Průmysl, 1973 (roč. 19), číslo 5


Nové metody pro hodnocení kvality ječmene a sladu.Recenzovaný článek

A. DOLEŽALOVÁ, H. VRTĚLOVÁ, M. TRKAN

Kvasny Prum. 1973; 19(5): 97-100 | DOI: 10.18832/kp1973006  

The article deals with new methods which have been developed to classify the quality of barley and mat better than methods so far used. New methods are based on research works of Chapon, Kretschmer, Hartong and Narziss. The authors maintain that the most reliable criteria are those calculated from several analytic attributes which are related to one another and express one of the quality factors. New methods applied do Czechoslovak brewing barley and malt confirm  their  excellent quality ensuring them exceptional position in Europe.

K průkazu a stanovení bakteriálních kontaminantů piva v modifikovaném médiu podle Nakagawy (2.část).Recenzovaný článek

J. ŠAVEL

Kvasny Prum. 1973; 19(5): 101-104 | DOI: 10.18832/kp1973007  

Je popsána příprava jednoduchého polopevného média k průkazu a stanovení bakterií v pivě a pivovarských meziproduktech. V tomto médiu lze dobře prokázat přítomnost zástupců rodu Lactobacillus, hůře přítomnost bakterií Pediococcus. Toto médium je modifikací podle Nakagawy, dá se snadno připravit v laboratoři a nevyžaduje kultivaci za anaerobních podmínek. Jako vhodného zdroje růstových látek je použito kaseinového hydrolyzátu Sevac. Kultivuje se při 26 až28°C, výsledky se odečítají po čtyřech dnech. Přítomnost mléčných bakterií se podobně jako u originálního média podle Nakagawy projevuje tvorbou charakteristických makroskopických...