Kvasný Průmysl, 1974 (roč. 20), číslo 10
Kontinuální kultivace mikroorganismů s částečnou recirkulací média.Recenzovaný článek
V. ŠIMEK, F. ŠTROS
Kvasny Prum. 1974; 20(10): 217-220 | DOI: 10.18832/kp1974028
V článku je popsána kontinuální kultivace mikroorganismů s částečnou recirkulací média. Je zde uveden vliv inhibujících látek, které do procesu přicházejí jako nečistoty nebo které vznikají při vlastní kultivaci jako metabolity. Rozbor podmínek při této kultivaci je proveden pro inhibitory v kapalné fázi za určitých zjednodušujících předpokladů. Některé poznatky mají však obecnou platnost a mají význam zejména při stále probíhající intenzifikaci fermentačních procesů.
Intenzifikačné výrobné tendencie u pekárskeho droždia.Recenzovaný článek
E. PÍŠ
Kvasny Prum. 1974; 20(10): 221-224 | DOI: 10.18832/kp1974029
Práca rozvádza vývojové tendencie pri výrobe pekárskeho droždia na príklade v Trenčíne. Experimentálne výsledky spolu s vývojom zasahujú viac kľúčových miest droždiarenskej fermentácie, ktoré vplývajú na výrobné výsledky a ich ekonomiku. Primárne a sekundárne vybavenie fermentéra vymedzuje technológia, v ktorej je centrom spôsob aerácie. Vyvinulo sa viac systémov dôkladnej aerácie aj hustých melasových zápar, s ovládaním aerácie a prívodu živín s automatikou v bode intermediátu glykolýzy, etanolu. Energetickú stránku biosyntézy ako exotermicky dej ovláda chladiaci okruh. Pre vlastnú fermentáciu je základom...
Návrh zariadenia pre kontinuálnu produkciu čistých kultúr vínnych kvasiniek.Recenzovaný článek
F. MALÍK, J. HRONČEK
Kvasny Prum. 1974; 20(10): 225-227 | DOI: 10.18832/kp1974030
Pre potreby vinárskej veľkovýroby bolo navrhnuté a prepočítané zariadenie pre kontinuálnu produkciu čistých kultúr vínnych kvasiniek. Popísané zariadenie je selekčný dvojčlen. Prvý - aerobný člen pracuje ako propagátor, druhý člen zariadenie charakterizuje anaerobný řežim. Anaerobný člen je prepojený spätným tokom (feed back) s propagátorom. Kapacita navrhovaného zariadenia je počítaná pre závod, ktorý spracúva100 000 lhroznového moštu denne. Pri uvažovanom max. 5 % zákvase to znamená dennú produkciu60 kgkvasničnej sušiny (2,5 kg/h). Veľkosť fermentérov a prítoky do jednotlivých členov fermentačného dvojčlena sa vypočítali z priebehu...