Kvasný Průmysl, 1975 (roč. 21), číslo 10
Objektivní stanovení koncentrace látek vysolitelných nasyceným roztokem síranu amonného z piva (síranový test).Recenzovaný článek
G. BASAŘOVÁ, I. ČERNÁ, J. KOVAŘÍKOVÁ
Kvasny Prum. 1975; 21(10): 217-220 | DOI: 10.18832/kp1975027
Autorky se zabývaly vypracováním objektivního stanovení koncentrace látek vysolitelných nasyceným roztokem síranu amonného v pivu, tzv. síranového testu. Touto metodou se stanoví koncentrace potenciálních zákalových látek, které ovlivňují tvorbu koloidních zákalů piva. Za základ vyhodnocení stupně zákalu způsobeného přidaným určitým množstvím nasyceného roztoku síranu amonného do piva byly stanoveny 2 jednotky EBC formalinového zákalového standardu. Zákal 2 jednotky odpovídá opalescenci v pivu postřehnutelné pouhým okem. Použitím jednotné vztažné hodnoty při určení stupně zákalu kalibrací přístrojů standardním formalinovým zákalem se zajistí...
Provozní a postupové analýzy energetického hospodářství jako podklad pro odvození racionalizačních opatření. 2. část.Recenzovaný článek
H. J. KOCH
Kvasny Prum. 1975; 21(10): 221-225 | DOI: 10.18832/kp1975028
Na obecný přehled metodiky provozních analýz energetického hospodářství navazuje citace výsledků získaných šetřením v jednom velkém pivovaru v NDR. V samostatných statích je pojednáno o odvozování ukazatelů hospodaření s energií a zpracování plánu opatření k uplatnění racionalizačních záměrů v energetickém hospodaření.
Kontinuální kultivace mikroorganismů s částečnou recirkulací média - II.část.Recenzovaný článek
V. ŠIMEK, F. ŠTROS
Kvasny Prum. 1975; 21(10): 226-229 | DOI: 10.18832/kp1975029
Článek navazuje na publikaci v Kvasném průmyslu (3), v níž se sledovalo zejména hromadění inhibujících látek vlivem recirkulace média. Rozbor podmínek byl zde proveden pro inhibitory v kapalné fázi a byla vyjádřena bilance odpadních vod.V druhé části článku je navázáno a předchozí výsledky a je blíže popsána ještě uvedená alternativa recirkulace, kdy inhibitory jsou v kapalné i plynné fázi. Protože se v literatuře jen obtížně získávají hodnoty aktivních součinitelů pro výpočet složky inhibitoru odcházejícího vzduchu, je uveden způsob měření a výpočtu součinitele k1 v laboratorním fermentoru. Podle tohoto...
Niektoré podrobnosti k droždiarenským odpeňovacím prostriedkom.Recenzovaný článek
E. PÍŠ
Kvasny Prum. 1975; 21(10): 230-233 | DOI: 10.18832/kp1975030
Modernizáciou vetriaceho zariadenia a prechodom na technológiu hustých zápar v droždiarni Trenčín, stala sa aktuálnou otázka odpeňovacích prostriedkov. Napriek používanému automatickému dávkovaniu odpeňovacieho prostriedku - Ista D2 - v určitých fázach fermentácie sa nezvládne penenie a musí sa siahať k zníženiu výkonov vetriaceho zariadenia. Príčinou je kvalita odpeňovacieho prostriedku, overená na porovnávacích fermentáciach s kvalitnejšími opeňovacími prostriedkami. Stručne objasnená tvorba peny a funkcia odpeňovadiel ponúka tri spôsoby odpenenia ( odstránenie penotvorných látok, mechanické odpenenie, prídavok...
Plnenie termicky stabilizovaného vína do fliaš.Recenzovaný článek
J. JANIGA, A. DOBOŠ, M. VALACHOVIČ
Kvasny Prum. 1975; 21(10): 233-235 | DOI: 10.18832/kp1975031
Navrhované spôsoby sterilného plnenia vína do fliaš si vyžaduje neustály vývoj kvality, stability vína vo fľašiach a záručnej doby fľaškového vína. V najbližšej budúcnosti sa počíta v rámci vinárskeho priemyslu s ďalším zdokonaľovaním fľaškovacích liniek, a to uplatňovaním jednotlivých prvkov, vyplývajúcich z uvažovaných návrhov.