Kvasný Průmysl, 1975 (roč. 21), číslo 6


Metodika stanovení prolinu ve sladině.Recenzovaný článek

M. NENTWICHOVÁ, M. TRKAN

Kvasny Prum. 1975; 21(6): 121-123 | DOI: 10.18832/kp1975016  

Diskuse významu prolinu v technologii sladu a piva s přehledem specifických analytických metod. Autoři přezkoušeli metodu stanovení prolinu podle Wrenna a Wiggalla, kterou Lie a Rasch aplikovali k analyzování sladařského materiálu. Metoda modifikovaná ve způsobu odstraňování rušivých aminokyselin je podrobně popsána.

Příspěvek k rychlému stanovení bílkovin v ječmenu.Recenzovaný článek

J. ŠROGL, V. KLASOVÁ

Kvasny Prum. 1975; 21(6): 124-126 | DOI: 10.18832/kp1975017  

Pro rychlé orientační stanovení obsahu bílkovin ječmenu se osvědčila extrační kolorimetrická metoda na základě biuretové reakce. Přesnost metody závisí na standardnosti a jemnosti mletí vzorku. Původní metoda podle Johnsona a Craneye se přizpůsobila našim podmínkám. Jako extrační činidlo se osvědčil izopropylalkohol, místo uhličitanu měďnatého se použila zásaditá sůl. Vakuová filtrace byla nahrazena tlakovou membránovou filtrací. Metoda se osvědčila při provozním orientačním stanovení obsahu bílkovin v ječmenu.

Stanovení přípustné koncentrace hliníku a aktivního volného chlóru v upravené vodě pro výrobu krmného droždí.Recenzovaný článek

J. RYBÁŘOVÁ, L. ADÁMEK

Kvasny Prum. 1975; 21(6): 126-129 | DOI: 10.18832/kp1975018  

Perspektiva používání uměle upravované vody v technologii výroby krmného droždí ze syntetického etanolu si vyžádala stanovit základní požadavky na jakost této vody. V práci se autoři zaměřili na stanovení chemického složení vody především z hlediska obsahu hliníku a  aktivního volného chlóru. Tyto dva prvky je možno považovat za normální a proměnlivé součásti upravené vody, k jejímuž získávání se používá technologie čiření hlinitými solemi  a k dezinfekci chlorace.