Kvasný Průmysl, 1976 (roč. 22), číslo 2
Přístroj k měření závislosti úhynu mikroorganismů na teplotě.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ
Kvasny Prum. 1976; 22(2): 25-28 | DOI: 10.18832/kp1976005
Článek popisuje přístroj k měření závislosti úhynu mikroorganismů na teplotě. Do kovového bloku, jehož konce se udržují na stálých teplotách, se umístí suspenze mikroorganismů v agarovém gelu, čímž různá místa vzorku získají různou teplotu. Mezi teplotu a vzdálenosti mezi konci bloku platí lineární vztah, podle nějž se jednotlivým místům vzorku přiřadí různé teploty. Po ukončení reakce se vzorek vyjme, ochladí a inkubuje na vhodné živné půdě. Měřením letálních teplot mléčných baktérií v živné půdě z prokvašené sladiny a dalších přísad se pro 3 kmeny laktobacilů izolovaných z piva získaly hodnoty 55,0 °C, 55,2 °C a 58,3 °C a pro dva kmeny pediokoků...
Příspěvek k problematice stanovení pěnivé schopnosti piva a mladiny.Recenzovaný článek
J. ŠROGL, V. KLASOVÁ
Kvasny Prum. 1976; 22(2): 28-31 | DOI: 10.18832/kp1976006
Pěnivá schopnost piv a mladin se zkoumala novou metodou. Substrát se rozpěnil v laboratorním mixéru a sledoval se průběh poklesu, resp. zpětného vzniku kapaliny. Zjistilo se, že průběh tvorby kapaliny je charakteristický pro určitý druh piva. Rychlost rozpadu pěny závisí na teplotě, v určitém rozsahu je však nezávislá na rychlost a době mixování. Uvedenou metodou je možno zkoumat vliv různých technologických faktorů na pěnivost piva.
Sanitační okruhy v pivovaru.Recenzovaný článek
Z. SEIFERT, T. LEJSEK
Kvasny Prum. 1976; 22(2): 31-34 | DOI: 10.18832/kp1976007
Mechanizované sanitační postupy lze v pivovaře uskutečňovat centrální sanitační stanicí společnou pro celý závod, nebo sanitačními stanicemi dislokovanými v jednotlivých výrobních úsecích. Pro oba způsoby se uvádějí výhody i nevýhody použití. Za rozhodující výhodu dislokovaných sanitačních stanice se považuje vzájemná nezávislost, bez možnosti kontaminace dalšího provozního úseku a jednodušší přímé napojení na výrobní cyklus. Jednotlivé sanitační okruhy a k nim přiřazené sanitační sanice zahrnují: 1.varnu a chlazení mladiny, 2.spilku, 3.ležácký sklep, 4.propagační stanici, 5.filtraci piva a přetlačné tanky a 6.lahvovnu a stáčírnu sudů....
Priemyselné odpady môžu byť cenným príspevkom k rozšíreniu krmovinárskej základne.Recenzovaný článek
E. PÍŠ
Kvasny Prum. 1976; 22(2): 35-37 | DOI: 10.18832/kp1976008
Nutritive proteins can be prepared from various sorts of waste products remaining in industry, especially in plants processing agricultural products and manufacturing food-stuffs. The author specifies a number of potential sources of high protein stock feed.