Kvasný Průmysl, 1976 (roč. 22), číslo 3


Faktory působící na urychlení kvašení a zrání piva v cylindrokónickém velkoobjemovém tanku.Recenzovaný článek

O. MÜCKE, G. ANNEMÜLLER

Kvasny Prum. 1976; 22(3): 51-56 | DOI: 10.18832/kp1976009  

Z faktorů působících na dobu kvašení, popř. na rychlost zkvašování a zrání piva, byly vedle základních předpokladů, tj. jakosti zakvašované mladiny a způsobu zakvašování, sledovány zejména podmínky omezující vznik vedlejších produktů kvašení, vliv koncentrace kvasnic  k  zakvašení a přezkoušen význam technologických kritérií k omezení doby zrání na 4 až 5 dní. Výsledky provozních pokusů byly vyhodnocovány jednoduchými multiplicitami regresními a korelačními analýzami. Potvrdilo se, že postup navržený pro urychlené kvašení a zrání ve velkoobjemovém tanku při zachování požadavku na jakost mladiny a kvasnic, platných také pro klasický...

Vztah polyfenolů k důležitým analytickým kritériím sladu.Recenzovaný článek

H. VRTĚLOVÁ, A. DOLEŽALOVÁ

Kvasny Prum. 1976; 22(3): 56-58 | DOI: 10.18832/kp1976010  

V posledních letech se mnoho výzkumných skupin zabývalo studiem polyfenolů. Různé odrůdy ječmene vykazují odlišné množství těchto látek, ale přesto jejich obsah nelze považovat za výhradně odrůdovou vlastnost, protože je ovlivněn mnoha faktory (půdní, klimatické, pěstební). Množství polyfenolů ve sladech lze ovlivnit způsobem sladování. Analytické stanovení polyfenolů není snadné a proto zákalová skupina EBC vybrala z četných navržených způsobů metodu, která byla jednoduchá a reprodukovatelná. Byla přijata a dále ještě upřesněna metoda podle Jerumanise a De Clercka.

Poznatky z hodnotenia kvality melasy z hľadiska výroby pekárskeho droždia.Recenzovaný článek

S. HUNČÍKOVÁ

Kvasny Prum. 1976; 22(3): 58-62 | DOI: 10.18832/kp1976011  

V priebehu niekoľkých rokov sa sledovala kvalita reptej melasy jako hlavnej suroviny na výrobu pekárskeho droždia. Všeobecne sa konštatuje, že s intenzívnym vývojom poľnohospodárstva a cukrovarníckeho priemysle súvisia aj zmeny v zložení melasy a problémy pri jej spracovaní. Podáva sa prehľad o kvalite melasy z hľadiska výroby droždia. Hľadali sa vhodné stimulátory pre prevádzku, na zvýšenie produkcie biomasy a spôsoby úpravy melasy za účelom potlačenia vplyvu inhibítorov, najmä dusitanov, pri výrobe liehu. Pre hodnotenie melasy je dôležité rozlíšenie účinku inhibítorov od nedostatku stimulátorov. Podáva sa stručný návrh na výber a preberanie melasy...

Charakterizácia arómy nealkoholických nápojov kapilárnou plynovou chromatografiou.Recenzovaný článek

J. FARKAŠ, J. HRIVŇÁK

Kvasny Prum. 1976; 22(3): 63-67 | DOI: 10.18832/kp1976012  

V úvodní části je z obecných hledisek pojednáno o určování arómatu nápojů, které je v úzkém vztahu k chuti a má vliv na senzorické hodnocení nápojů, a jsou specifikovány předpoklady pro hodnocení arómatu plynovou chromatografií. K vlastnímu výzkumu autoři používali plynový chromatogram Fractovap mod. G I (Carlo Erba, Milano) s plamenným ionizačním detektorem. Vymrazená směs složek arómatu se analyzovala na kapilární koloně s polyetylénglykolem 400 jako kapalnou fází. Pracovní postup je popsán. Závěrem jsou diskutovány výsledky zachycené na arómagramech nápojů Kofola, Vinea, Chito, Coca-cola a Pepsi-cola. Vypracovaný postup izolace a chromatografického...