Kvasný Průmysl, 1976 (roč. 22), číslo 4
Vztah polyfenolů k důležitým analytickým kritériím sladu.Recenzovaný článek
H. VRTĚLOVÁ, A. DOLEŽALOVÁ
Kvasny Prum. 1976; 22(4): 73-76 | DOI: 10.18832/kp1976013
V experimentální části se sledoval vliv obsahu bílkovin, rozluštění, pěstebního místa a odrůdy na obsah polyfenolů a tanoidů. Závislost tanoidů na bílkovinách v ječmenu byla vypočtena pořadovou korelací. Byly zjištěny vysoce průkazné korelační koeficienty pro několik ročníků. Obsah polyfenolů je rovněž závislý na bílkovinách. Během rozlušťování postupuje uvolňování tanoidů ve shodě s ostatními analytickými kritérii, především s Kolbachovým číslem a RE45°C. Obsah polyfenolů při máčení klesá, avšak při klíčení se jejich podíl zvyšuje. Konečná hodnota je proti ječmenu nižší. Vliv odrůdy a pěstebního místa na polyfenoly a tanoidy je...
Vliv agrotechniky na kvalitu sladovnického ječmene.Recenzovaný článek
M. HLAVINKOVÁ
Kvasny Prum. 1976; 22(4): 80-81 | DOI: 10.18832/kp1976014
Výsledky agrotechnických pokusů dokazují, že vyšší dávky dusíku způsobují negativní změny vlastností ječmene a vyrobeného sladu. Na výnos zrna mají značný vliv podmínky a průběh počasí v jednotlivých ročnících. Zvýšené dávky dusíku nejsou vždy efektivní, naopak, ve sklizni 1972 nastala deprese výnosu v dalším roce je vliv neprůkazný.Z tříletého hodocení vyplynulo, že zvýšená a zejména dělená dávka aplikovaná ve fázi metání; nepříznivě ovlivnily nejdůležitější sladařská kritéria. Průkazně se zvýšilo % bílkovin v ječmenu a snížil extrakt sladu u všech zkoušených odrůd. Vysoké dávky dusíku tedy nezaručují zvýšení výnosu, avšak vždy způsobují...
Využití automatických analyzátorů plynů ve fermentačním průmyslu a výzkumu.Recenzovaný článek
M. RUT, F. MADRON
Kvasny Prum. 1976; 22(4): 84-87 | DOI: 10.18832/kp1976015
Práce se zabývá problémy aplikace automatických analyzátorů plynů při sledování a řízení fermentačních pochodů. V první části práce jsou probrány metody měření a typy vyráběných analyzátorů použitelných při analýze fermentačních plynů. V další části je uveden příklad využití automatických analyzátorů při látkovém bilancování výroby kvasinek ze syntetického etanolu.
Vplyv herbicídov na kvasinkovú flóru kvasiacich muštov.Recenzovaný článek
E. MINÁRIK, P. RÁGALA
Kvasny Prum. 1976; 22(4): 88-91 | DOI: 10.18832/kp1976016
Dlhoročný výskum vedľajších účinkov rôznych herbicídov, aplikovaných na ničenie burín vo vinohradoch, na kvasinkovú flóru viniča a spontánne kvasiace mušty ukázal, že väčšina herbicídnych prípravkov nemá žiadny, alebo len nepatrný inhibičný vplyv na vývin kvasinkovej flóry ani pri dlhodobom nepretržitom používaní. Triazínové, zmesné triazínové herbicidy a herbicidy na báze močoviny sa chovajú prakticky indiferentne. Z herbicídov na báze chlorthiamidu dochádza k inhibícii spórogénnych druhov kvasiniek len u prípravku Prefix nezapraveného do pôdy. Herbicídy na báze dichlobenilu vykazujú slabo brzdiaci účinok vôči sporulujúcim...