Kvasný Průmysl, 1977 (roč. 23), číslo 1


Surogace ječmenem bez enzymových preparátů. I. Všeobecné poznatky.Recenzovaný článek

J. CUŘÍN, V. ČERNOHORSKÝ, J. ŠTICHAUER

Kvasny Prum. 1977; 23(1): 4-8 | DOI: 10.18832/kp1977001  

Autoři se na základě výsledků převážně provozních zkoušek komplexně zabývají možnostmi subrogace nesladovaným ječmene bez aplikace enzymových preparátů. Z technologického hlediska i z hlediska organoleptické subrogace 20%, vyjádřeno v přepočtu na standardní slad. Podrobně jsou zhodnoceny přednosti i nedostatky různých forem předběžného zpracování nesladovaného ječmene před aplikací ve varním procesu a je diskutován i optimální způsob dalšího vedení technologického procesu výroby piva.

Médium pro kultivaci kvasinek na etanolu nevyžadující úpravu pH.Recenzovaný článek

M. ŠESTÁKOVÁ, F. ŠTROS

Kvasny Prum. 1977; 23(1): 8-15 | DOI: 10.18832/kp1977002  

Byla studována utilizace syntetického hydrogenovaného etanolu kvasinkou Candida utilis na minerální půdě s různými poměry síranu amonného a močoviny jako zdroji dusíku. Na základě hodnocení rychlosti růstu a výtěžnosti kvasničné sušiny, průběhu spotřeby etanolu  a tvorby jeho metabolitů (tj. acetaldehydu, kyseliny octové a octanu etylnatého) a změn pH média v průběhu fermentace v kultivačních baňkách (obsahu 500 ml) na rotační třepačce při 30 °C, byla vybrána jako optimální půda pro studium metabolismu C.utilis v laboratorních podmínkách půda s močovinou jako jediným zdrojem dusíku. V tomto médiu se nemusí v průběhu kultivace upravovat pH a získávají...