Kvasný Průmysl, 1977 (roč. 23), číslo 5
Možnost prognózy obsahu bílkovin v zrnu ječmene.Recenzovaný článek
Z. VOŇKA, M. HLAVÁČ
Kvasny Prum. 1977; 23(5): 99-101 | DOI: 10.18832/kp1977015
Na materiálu z polního pokusu a provozního honu byla potvrzena možnost využít analýz zrna zhruba 10 dní před sklizní k prognóze obsahu bílkovin v plné zralosti. Spolehlivost odhadu však závisí na způsobu odběru vzorku, neboť u obsahu bílkovin převyšuje vliv místa odběru vliv stupně zralosti.
Metodika stanovení dusitanů v mladině během kvašení.Recenzovaný článek
P. ČEJKA
Kvasny Prum. 1977; 23(5): 102-104 | DOI: 10.18832/kp1977016
V článku je uvedena metodika stanovení dusitanů v kvasící mladině, které mohou vznikat v počátečních stádiích kvašení redukcí dusičnanů působením bakteriální kontaminace a mají od určité koncentrace nepříznivý vliv na probíhající kvašení. Vzhledem ke značné nestálosti dusitanů byl vypracován způsob konzervace vzorku ihned po odebrání. Zpomalí se tak účinně rozklad dusitanů a vlastní stanovení lze provést až po určité době.
Rychlost dezintegrace kvasinek v závislosti na podmínkách kultivace.Recenzovaný článek
F. MACHEK
Kvasny Prum. 1977; 23(5): 105-107 | DOI: 10.18832/kp1977017
V práci je studován vliv růstové rychlosti, druhu limitu při kultivaci kvasinek v chemostatu a doby skladování promytých buněk na rychlost dezintegrace. Nejlépe jsou drtitelné buňky rostoucí specifickou růstovou rychlostí µ=0,1 h-1 . S prodlužující se dobou skladování se snižuje rychlost dezintegrace. Přechodem z uhlíkatého limitu (limitováno zdvihem energie) na limit dusíkatý, nastává tvorba energeticky náročných produktů a rychlost drcení není lineární v čase. Tyto dva druhy limitů je obtížné vzájemně porovnat.
Tolerancia niektorých kmeňov Saccharomyces voči kyseline sorbovej.Recenzovaný článek
A. NAVARA, E. MINÁRIK
Kvasny Prum. 1977; 23(5): 108-113 | DOI: 10.18832/kp1977018
V posledných rokoch sa objavili sťažnosti a polemiky o príčinách vzniku kvasničných zákalov aj vo vínach polosladkých a sladkých, do ktorých bola aplikovaná draselná soľ kyseliny sorbovej. Z týchto hľadísk sa zisťovalo v akých časových intervaloch sa zvyšuje aktivita saccharomycétov v prítomnosti kyseliny sorbovej v polosladkých a sladkých vínach. V práci sa uvádzajú výsledky výskumu vplyvu kyseliny sorbovej na aktivitu kmeňov Hliník 1 - Saccharomyces cerevisiae, Bratislava 1 - Saccharomyces bayanus , Fendant - Saccharomysec bayanus. Výsledky ukázali, že inhibičný vplyv kyseliny sorbovej na aktivitu sacharomycétov je vyšší vo...
Monoblok o výkonu 36 000 lahví/h.Recenzovaný článek
F. NIKL
Kvasny Prum. 1977; 23(5): 113-117 | DOI: 10.18832/kp1977019
Popis konstrukce a funkce stáčecího a uzavíracího monobloku Chotěbořských strojíren pro lahvárenské linky o výkonu 36 000 lahví/h s uvedením technických parametrů.