Kvasný Průmysl, 1978 (roč. 24), číslo 10
Polyfenolové látky a surogace nesladovaným ječmenem.Recenzovaný článek
J. CUŘÍN, V. ČERNOHORSKÝ
Kvasny Prum. 1978; 24(10): 217-220 | DOI: 10.18832/kp1978036
Autoři se zabývali vlivem surogace nesladovaným ječmenem na polyfenolové látky pivovarských meziproduktů i hotového piva za podmínek, kdy ve varním procesu byl zpracován nesladovaný ječmen spolu se sladem vyrobeným z téhož ječmene. Surogacenesladovaným ječmenem vedla k poklesu celkového obsahu polyfenolových látek i antokyanogenů při prakticky nezměněném indexu polymerace. Šrotování nesladovaného ječmene za mokra prohloubilo deficit celkových polyfenolových látek a v jistém rozsahu zvýšilo i index polymerace.
Moderní způsoby využití chmelových pryskyřic.Recenzovaný článek
J. ČEPIČKA
Kvasny Prum. 1978; 24(10): 221-223 | DOI: 10.18832/kp1978037
Přehled moderních způsobů využití chmelových pryskyřic v průběhu pivovarského výrobního procesu ve srovnání s tradiční technologií. Nové druhy chmelových extraktů, syntetické chmelové pryskyřice a ostatní chmelové preparáty a jejich přednosti i nedostatky při aplikaci v technologickém procesu. Chemické úpravy přirozených chmelových pryskyřic za účelem zvýšení efektivnosti jejich využití a některé ekonomické a obchodní aspekty moderního zpracování a využití chmelových pryskyřic.
Kultivace kvasinky Candida utilis na etanolovém substrátu. III. Stimulační účinek popela melasových výpalků na růst kvasinek.Recenzovaný článek
J. RYBÁŘOVÁ, K. PECKA
Kvasny Prum. 1978; 24(10): 224-231 | DOI: 10.18832/kp1978038
Rozdělením popela melasových lihovarských výpalků na rozpustný a nerozpustný podíl byly získány dvě směsi prvků, jejichž vliv na růst kvasinek Candida utilis z etanolu se velmi lišil. Rozpustný popel, v kterém byly zastoupeny hlavně K a Na, měl na růst kvasinek negativní účinek, zatímco přídavkem nerozpustné části popela, obsahující především Ca, Mg, Zn, Cu, Mn, a Al, bylo dosaženo značné zvýšení výtěžnosti. Při testování prvků, nacházejících se v nerozpustném podílu popela výpalků byly zjištěny některé závislosti mezi výtěžností a přítomností určitých prvků, z nichž nejpodstatnější je současné dávkování Ca, Mg a Fe....
Zušlachtenie destilátov.Recenzovaný článek
J. TAMCHYNA
Kvasny Prum. 1978; 24(10): 232-234 | DOI: 10.18832/kp1978039
Byl navržen kontinuální proces zušlechťování destilátů. Výsledky získané na pětistupňovém průtokovém zařízení se skleněnými nádobami celkového obsahu50 lpotvrdilymožnost obecné využitelnosti. Výhoda je snížení ztrát výparem v nádobách z nepropustného interního materiálu a zkrácení celkového trvání procesu na 6 až 7 měsíců.