Kvasný Průmysl, 1978 (roč. 24), číslo 11


Prahové koncentrace vyšších alkoholů v pivech.Recenzovaný článek

M. KAHLER, J. VOBORSKÝ

Kvasny Prum. 1978; 24(11): 241-246 | DOI: 10.18832/kp1978040  

Sledoval se vliv některých vyšších a aromatických alkoholů na chuť a vůni piva. Koncentrace přidávaných alkoholů měla vzestupnou tendenci, střední přídavek odpovídal přibližně takovému množství, aby konečná koncentrace v pivě se přiblížila co nejvíce hodnotě prahové koncentrace vnímání, uvedené v zahraniční literatuře. Upravená piva se senzoricky hodnotila trojúhelníkovou metodou a skutečná koncentrace alkoholů se kontrolovala plynovou chromatografií. Ze získaných výsledků se určil rozsah prahových koncentrací vnímání jednotlivých alkoholů a vypočetly se indexy významnosti. Senzoricky významné jsou 2-methyl-1-butanol, 3-methylbutanol a 2-fenylethanol....

Pěstování mikroorganismů kazících pivo.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

Kvasny Prum. 1978; 24(11): 246-249 | DOI: 10.18832/kp1978041  

Článek popisuje pěstování mikroorganismů rychle kazících pivo v polopevné pivní půdě (P3) ve zkumavkách. Pivo se zbaví kysličníku uhličitého třepáním, proudem dusíku se sníží rozpuštěný kyslík pod 1,5mg O2/l a po rozplnění do pivních lahví a uzavření korunkou    se pasteruje. Trvanlivost tohoto zásobního piva se zvýší stabilizací adsorpčním prostředkem. Před očkováním se 30 ml horkého 0,7% roztoku agaru ve vodě smísí se 100 ml zásobního piva a směsí se zalévají 0,1-1,0 ml vzorky nebo proužky membránových filtrů s mikroorganismy ve zkumavkách. Po 4denní kultivaci při 28°Cse určí počet mikroorganismů rychle...

Měření rychlosti sdílení kyslíku u velkoobjemových průmyslových fermentorů.Recenzovaný článek

F. MADRON, M. RUT, F. ŠTROS

Kvasny Prum. 1978; 24(11): 249-257 | DOI: 10.18832/kp1978042  

Je studována problamatika měření objemového prostupu kyslíku u velkoobjemových průmyslových fermentorů. Experimentálně nejnáročnější je přitom přesné zjištění rychlosti spotřeby kyslíku během fermentace. Jsou uvedeny tři metody měření rychlosti spotřeby kyslíku založené na bilanci plynné fáze a komplexní látkové bilanci fermentace.

Výroba červených vín v automatickém kvasném  tanku.Recenzovaný článek

V. ŠVEJCAR, M. KYSELÁKOVÁ, Z. FORMAN

Kvasny Prum. 1978; 24(11): 259-260 | DOI: 10.18832/kp1978043  

Automatický kvasný tank MWB, sloužící v první řadě k výrobě kvalitních červených vín, lze používat také k biologickému štěpení kyselin ve víně a jako ležáckou nádobu. V letech 1975 až 197, kdy byl po zkušebním provozu zapojen do plného výrobního procesu, plně se osvědčil a vína v něm vyrobená byla vždy vysoce ohodnocena.