Kvasný Průmysl, 1978 (roč. 24), číslo 2
Furfural - indikátor skladování a stáří pasterovaného piva.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL, D. ZDVIHALOVÁ
Kvasny Prum. 1978; 24(2): 30-32 | DOI: 10.18832/kp1978005
Článek se zabývá kinetikou tvorby furfuralu při stárnutí pasterovaného piva. V rozmezí 0 - 300 µg/l furfuralu a teplot 20 - 37 °Cse tvorba řídila kinetikou nultého řádu podle rovnice c = A t exp [- E/RT], kde c je koncentrace furfuralu v čase t, R plynová konstanta, T teplota ve °K, E = 1,018 . 105 J mol-1, A = 1,561 . 1018 µg . l-1 . den-1. k posouzení teploty skladování a stáří piva se definovala "furfuralová jednotka" (FU) jako účinek skladování piva (vyjádřený tvorbou furfuralu) po dobu 1 dne při 20 °C. Relativní rychlost...
Prostup tepla stěnou varní pánve.Recenzovaný článek
T. LEJSEK
Kvasny Prum. 1978; 24(2): 33-40 | DOI: 10.18832/kp1978006
Prostup tepla stěnou varní pánve závisí na hodnotách dílčích přestupů tepla z topného média do stěny pánve, přestupu ze stěny do mladiny nebo rmutu a na vedení tepla stěnou. Rozhodující je přitom nejmenší z těchto jednotlivých koeficientů přestupu tepla a článek proto uvádí přehled o dosud známých hodnotách. Z přehledu také vyplývá, že nelze přímému otopu přisuzovat vyšší teploty stěny na straně mladiny. Teploty vnitřního povrchu stěny pánve jsou u všech způsobů otopu zhruba stejné a naopak u přímého otopu mohou být i nižší než na měděné stěně u intenzivního parního ohřevu. Vyšší teploty spalin se uplatňují pouze na nezaplavené...
Možnosti využití kvasinek vypěstovaných na syntetickém etanolu v lidské výživě.Recenzovaný článek
F. ŠTROS, M. RUT
Kvasny Prum. 1978; 24(2): 41-44 | DOI: 10.18832/kp1978007
Prudký rozvoj poznatků o výrobě mikrobiálních bílkovin a jejich přímé využití v lidské výživě předběhl vývoj předpisů, které kontrolují jakost a uvádějí požadavky na nové zdroje bílkovin. V ČSSR se na vypracování těchto předpisů systematicky napracuje, ale bude možné převzít doporučení, která vydala Poradní skupina OSN pro bílkoviny Protein Advisory Group - PAG. Krmné etanolové kvasnice vyráběné v ČSSR se svým složením podobají výrobkům TORUTEIN americké společnosti AMOCO, které jsou určeny a v USA povoleny k potravinářskému použití. Je pravděpodobné, že po určitých úpravách krmných etanolových kvasnic, např. po snížení obsahu nukleových kyselin a...