Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 1


Orientační studie možnosti filtrovatelnosti piva.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ, J. VOBORSKÝ, P. ŤOPKA

Kvasny Prum. 1979; 25(1): 2-6 | DOI: 10.18832/kp1979001  

Vlivem nevhodné suroviny, nedostatečně rozluštěného sladu, nesprávně aplikované surogace nebo vlivem technologického postupu se může vyrobit pivo s obtížnou filtrovatelností. Převážně vyšší odpor při filtraci a nedokonalá čirost piva úzce souvisí s nedosažením optimální míry rozštěpení vysokomolekulárních látek, především β-glukanů. Autoři článku dokumentují na základě modelových várek 10% piva, vyrobených s částečnou surogací cukrem a ječmenem a ze sladu s nižším cytologickým rozluštěním zhoršenou filtrovatelnost piva, která se zlepší působením enzymového komplexního přípravku s účinkem β-glukanasy (EC 3.2.1.6), α-amylasy (EC 3.2.1.1)...

Modernizace úseku chlazení mladiny.Recenzovaný článek

P. FERKL

Kvasny Prum. 1979; 25(1): 9-17 | DOI: 10.18832/kp1979002  

Popis a funkční hodnocení variant moderní linky technologického postupu chlazení v úseku od mladinového čerpadla ve varně až po kvasnou káď.

Rýchly výber úžitkových kmeňov kvasiniek.Recenzovaný článek

A. KOCKOVÁ-KRATOCHVÍLOVÁ, E. SLÁVIKOVÁ

Kvasny Prum. 1979; 25(1): 17-19 | DOI: 10.18832/kp1979003  

Autorky vypracovaly schéma, podle něhož lze za použití rychlopočítače provést výběr užitkových kmenů kvasinek ze sbírky kvasinek za krátkou dobu. Schéma obsahuje v první části zástupce rodů, ve druhé variabilitu uvnitř velkých rodů a druhů.