Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 12
Provozní zkušenosti s rozdílným způsobem a intenzitou vzdušnění mladiny.Recenzovaný článek
J. MOŠTEK, J. ŠAVEL, A. BRABEC
Kvasny Prum. 1979; 25(12): 265-269 | DOI: 10.18832/kp1979040
Práce se zabývá obsahem rozpuštěného vzdušného kyslíku v mladinách ze tří různých pivovarů s těmito způsoby chlazení a intenzitou vzdušnění mladiny: A - vířivá káď, deskový tepelný výměník s následnou keramickou vzdušnící svíčkou; B - chladící stoky, sprchový chladič; C - chladící stoky, deskový tepelný výměník bez vzdušnění. Způsobem A se dosahovalo nejvyššího obsahu rozpuštěného vzdušného kyslíku v 10% a 12% světlých mladinách (Ø 7,4 mg O2/l), kolísání jeho obsahu i teplot smíchaných mladin bylo vyšší než u velmi vyrovnaného otevřeného způsobu B chlazení a vzdušnění mladin (Ø 6,0 mg O2/l). Způsobem...
Kultivace kvasinek na kalcium-bisulfitových výluzích v kombinaci se syntetickým etanolem v pokusném fermentoru VB-IZ s ponořeným paprskem.Recenzovaný článek
M. RYCHTERA, G. PANUSCHKA, J. VERNEROVÁ, H. FISCHER
Kvasny Prum. 1979; 25(12): 270-274 | DOI: 10.18832/kp1979041
V experimentální práci byly hledány optimální koncentrace syntetického etanolu přidávaného do média obsahujícího sulfitové výluhy o koncentraci redukujících látek 32 kg.m-3 a současně i vliv zřeďovací rychlosti na základní parametry kultivace v oblastech důležitých pro průmyslovou aplikaci. Průmyslová směsná kultura obsahující kvasinky Candida utilis a Candida tropicalis byla kultivována v pokusném fermentoru s ponořeným paprskem (licence VEB, IZ Böhlen, NDR) o celkovém objemu 400 litrů. Při vstupné koncentraci etanolu 26 kg.m-3 a zřeďovací rychlosti 0,33 h-1 bylo dosaženo produktivity systému 10 kg biomasy...
Československé aktivní sušené droždí.Recenzovaný článek
J. FABIÁN
Kvasny Prum. 1979; 25(12): 279-280 | DOI: 10.18832/kp1979042
Článek shrnuje zkušenosti s vývojem a realizací výroby aktivního sušeného droždí v průmyslovém měřítku v ČSSR. Je zdůrazněn prvořadý vliv způsobu fermentace na fyziologický stav kvasinek, jejich odolnost k dehydrataci a na zachování pekařských vlastností aktivního sušeného droždí, skladovaného při normální teplotě a v obalech bez inertní atmosféry.
Nové směry ve filtrační technice.Recenzovaný článek
J. STRÁNSKÝ
Kvasny Prum. 1979; 25(12): 281-284 | DOI: 10.18832/kp1979043
V článku je popisováno zařízení, které se pro filtraci piva vyrábí v ZVÚ n. p. Hradec Králové. Tvoří je: - odstředivý vyrovnávač tlaku, - dávkovač filtračního materiálu se za chodu regulovatelným dávkovacím čerpadlem, - svíčkový nebo deskový naplavovací filtr, - deskový filtr pro ostrou (sterilizační) filtraci, - karbonizátor. Ve svíčkovém naplavovacím filtru je filtrační materiál - křemelina - naplavován na svíčky, vyrobené z nerezavějícího drátu, navinutého na spirálově tvarovanou děrovanou nerezavějící trubku. V naplavovacím deskovém filtru tvoří podklad pro naplavenou křemelinu celulózové vrstvy, sevřené mezi desky a rámy o...