Kvasný Průmysl, 1979 (roč. 25), číslo 2
K problematice zajištění sladovnického ječmene.Recenzovaný článek
Z. VOŇKA
Kvasny Prum. 1979; 25(2): 29-31 | DOI: 10.18832/kp1979004
Diskuse faktorů zajišťujících výrobu sladovnických ječmenů, odvozených z výsledků mnohaletých odrůdových, agrotechnických a výživářských pokusů.
Využití laboratorních údajů k řízení výroby.Recenzovaný článek
J. PRESLER, J. ŠROTŮ
Kvasny Prum. 1979; 25(2): 31-34 | DOI: 10.18832/kp1979005
Vedle běžných analytických hodnot doporučují autoři periodicky sledovat v mladině obsah maltózy, α-aminodusíku, pěnivou schopnost, dosažitelné prokvašení a viskozitu, a to při zpracování každé nové partie sladu a při výskytu každé anomálie v průběhu kvašení. Jsou uvedeny zjištěné limitní i optimální hodnoty kritérií jejichž dodržování je třeba zajišťovat v provozní praxi.
Technologické smerovanie výroby pekárskeho droždia.Recenzovaný článek
E. PÍŠ
Kvasny Prum. 1979; 25(2): 40-43 | DOI: 10.18832/kp1979006
Sproduktívnenie a skvalitnenie výroby pekárskeho droždia je podmienené uplatnením vývojových tendencií a hlavne konštrukčným riešením vetracieho zariadenia, spolu s vybavením fermentéra ako jeden celok. Príklady funkčného riešenia vetracích systémov, umožňujúcich zintenzívniť produkciu biomasy spracovaním koncentrovaných zápar. Príklady zariadenia fermentéra a zariadenia vstupu a výstupu z fermentéra, vedľa technologických aspektov. Stručná charakteristika zariadenia, technológie a výrobných výsledkov Trenčianskej droždiarne. Moderná technológia zahrňuje aj variant výroby sušeného vitálneho droždia.