Kvasný Průmysl, 1981 (roč. 27), číslo 1


Problémy polského pivovarského průmyslu se sladovnickým ječmenem.Recenzovaný článek

T. GOLEBIEWSKI

Kvasny Prum. 1981; 27(1): 3-5 | DOI: 10.18832/kp1981001  

Popis systému organizace, pěstování, nákupu a skladování sladovnického ječmene. Těžkosti vznikají z toho, že hlavními dodavateli jsou soukromí pěstitelé a také ze současné organizace výkupu. Výzkum systematicky sleduje technologické vlastnosti ječmene a vhodnost odrůd. Výsledky jsou podkladem pro rajónování a zavádění nových odrůd, popř. vyřazování odrůd se zhoršenými pěstitelskými a technologickými vlastnostmi. V práci jsou specifikovány základní a výhledové odrůdy sladovnického ječmene. Z koncepce zdokonalování organizace vyplývá, že se stabilizují podmínky, které zajistí dostatečné zásobování sladoven sladovnickým ječmenem ke krytí potřeby na vlastní...

Původ a význam cizorodých látek v potravinách a speciálně v pivu.Recenzovaný článek

G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1981; 27(1): 6-15 | DOI: 10.18832/kp1981002  

V současné době se neustále zpřísňuje kontrola reziduí cizorodých látek v poživatinách k ochraně lidského zdraví. Této situaci pomáhá i vývoj moderních citlivých metod, které identifikují i stopová množství. Maximální přípustná hranice určitých typů reziduí se postupně snižují. Ve sladu a pivě se sledují především rezidua pocházející z chemizace zemědělství. Do této skupiny kontaminantů patří především zbytky insekticidů na bázi chlórovaných uhlovodíků, organofosfáty a organické i anorganické sloučeniny kovů. Podle dosavadních výsledků výzkumů prováděných ve VVZ Bratislava a VÚPS Praha jsou koncentrace v surovinách a pivu u vzorků z našeho pivovarsko-sladařského...

Využitie organických substrátov anaerobnými baktériami.Recenzovaný článek

I. ČERNOCH, D. HAĽAMA, G. GOMA, I. DE LA TORRE LOZANO

Kvasny Prum. 1981; 27(1): 17-20 | DOI: 10.18832/kp1981003  

Na syntetickej modelovej pôde v periodickej kultůre sa sledovala produkcia prchavých mastných kyselín zmesnou kultúrou anaeróbnych baktérií pri teplotách 18, 35 a40 °C, bez a s reguláciou pH (6). Kinetika rastu je v dobrom súlade s kinetickým modelom podľa Jarovenka (inhibícia produktom)  μ  = μm 1 /  (1 + P / Kp ) So zvyšovaním teploty rastie maximálna špecifická rastová rýchlosť (pri18°C) μm = 0,0117 h-1, pri 40°C  μm = 0,0217 h-1 a Kp sa zvýšilo z 0,2 g/l (18 °C) na 2,7 g/l pri 40 °C. Pravdepodobne je to spôsobené zmenou v pomere produkovaných kyselín.

Netradiční suroviny pro výrobu penicilinu.Recenzovaný článek

V. MATELOVÁ

Kvasny Prum. 1981; 27(1): 21-22 | DOI: 10.18832/kp1981004  

Článek informuje o možnosti náhrady zdroje uhlíku při výrobě penicilinu netradičními zdroji a o úpravě zdrojů dusíku rostlinného původu před sterilizací živných půd. Při výrobě penicilinu lze pomalu asimilovatelný zdroj uhlíku laktózu nahradit surovou laktózou nebo sušenou sladkou syrovátkou a rychle asimilovatelný zdroj sacharózu fruktózovým sirupem, třtinovým cukrem, hydrolem nebo etanolem. Obligátní zdroje dusíku rostlinného původu lze produkčně zvýhodnit elucí vodou při zvýšeném pH.