Kvasný Průmysl, 1981 (roč. 27), číslo 11
Vliv surovin na pěnivou schopnost mladin.Recenzovaný článek
P. PRŮCHA, J. ŠROGL
Kvasny Prum. 1981; 27(11): 241-247 | DOI: 10.18832/kp1981045
Na přehled známých a obecně působících faktorů vzniku a stability pěny navazuje diskuse výsledků orientačních šetření a vlivu kvality sladu, škrobnatých náhražek sladu, varní vody a loupané rýže. Cílem provedených šetření nebyl systematický průzkum všech vlivů surovin, nýbrž získat alespoň dílčí informace, které by pomohly k rychlé orientaci ve složitém vztahu s množstvím známých i neznámých proměnných veličin.
Pivo bez pesticidů.Recenzovaný článek
W. BEDNAREK-KARBUL, N. BLACHOWA
Kvasny Prum. 1981; 27(11): 247-248 | DOI: 10.18832/kp1981046
V současné době se neustále zpřísňuje kontrola přítomnosti cizorodých látek v potravinářských výrobcích. Stanovení chlórovaných pesticidů a mědi ve výchozích surovinách, sladině, finálním výrobku a pivovarských odpadech v mikroprovozu a v pivu běžné výroby ukázaly, že do pivovarských odpadů přechází okolo 90 % výchozích cizorodých látek. Ve sladině a pivu nebyl obsah chlórovaných pesticidů zjištěn, obsah mědi se pohyboval v rozmezí 0,2 - 0,3 mg/kg, tzn. pod přípustnou hranicí.
Porovnání růstových a fyziologických vlastností buněk v různých typech fermentorů. I. Vliv zřeďovací rychlosti.Recenzovaný článek
J. PÁCA
Kvasny Prum. 1981; 27(11): 249-253 | DOI: 10.18832/kp1981047
Porovnání růstové a fyziologické charakteristiky buněk Klebsiella aerogenes v ustálených stavech kontinuálních kultivací v jednostupňovém a věžovém vícestupňovém fermentoru při různých hodnotách zřeďovací rychlosti. Kultivace se prováděly v minimálním syntetickém médiu při pH 7,0, teplotě 30 °Ca KLa = 176 h-1. Zdrojem uhlíku a energie byla glukosa o koncentraci 4 g.l-1 v přítoku živného média. Byly sledovány koncentrace biomasy a glukosy, výtěžnosti biomasy vztažené na zdroj uhlíku a energie a na spotřebovaný kyslík. Produktivita, rychlosti respirace a změny respiračního kvocientu. Výsledky prokázaly, že typ kultivačního...
Zneškodňování a využití odpadních vod lihovarů a drožďáren závlahou.Recenzovaný článek
K. STEHLÍK
Kvasny Prum. 1981; 27(11): 253-258 | DOI: 10.18832/kp1981048
V příspěvku jsou shrnuty dosavadní výzkumné práce a praktické zkušenosti se závlahou odpadními vodami zemědělských i průmyslových lihovarů a drožďáren jako víceúčelovým zemědělsko-melioračním a zdravotně-vodohospodářským opatřením. Na základě vlastních výzkumných šetření VÚZH, prováděných v letech 1979 - 80 s odpadními vodami a výpalky lihovaru Bohdanov, zahrnujících biologické testy a vegetační nádobové pokusy, je prokázána použitelnost odpadních vod zemědělských lihovarů i s přidruženou výrobou suché bramborové kaše k závlaze. Vhodnost odpadních vod průmyslových lihovarů a drožďáren je dokumentována výsledky výzkumu i provozu z Bulharska, Maďarska...