Kvasný Průmysl, 1981 (roč. 27), číslo 7
Prahové koncentrace esterů mastných kyselin v pivech.Recenzovaný článek
J. VOBORSKÝ, M. KAHLER
Kvasny Prum. 1981; 27(7): 145-149 | DOI: 10.18832/kp1981025
Obsah esterů v pivě významně ovlivňuje jeho senzorické vlastnosti a jejich zvýšený obsah, popřípadě jen některého z nich, může narušit senzorickou rovnováhu piva. Autoři sledovali několik let obsah esterů v českých pivech a pro zjištění prahových koncentrací vnímání Kp zvolili pět důležitých esterů. Podle indexů významnosti Iv vypočtených z nalezených maximálních a průměrných koncentrací v 12 % pivě a z určených prahových koncentrací Kp lze zkoumané estery podle jejich důležitosti uvést v tomto pořadí: ethylbutyrát (Iv = 0,10 až 0,50, Kp = 0,25 mg/l), ethylkapronát (Iv = 0,5 až...
Vývoj jakosti zrna krátkostébelných odrůd jarního ječmene.Recenzovaný článek
Z. VOŇKA, M. HLAVÁČ, M. HLAVINKOVÁ
Kvasny Prum. 1981; 27(7): 150-156 | DOI: 10.18832/kp1981026
Statistické zhodnoceni odrůdových zkoušek v období 1958-1978 prokázalo významný šlechtitelský zisk nejen z hlediska výnosového potenciálu nových odrůd, ale i na úseku sladovnické jakosti. Na základě stanovených lineárních trendů nejvýraznější zlepšení bylo zaznamenáno u výtěžnosti předního zrna a hodnot charakterizujících rozluštění. Rovněž extraktivnost se zvýšila. I když se v průběhu sledovaných let podstatně zvýšila úroveň N-hnojení, celkový trend obsahu bílkovin zůstal nadále příznivý. Relativně nejmenší změny zaznamenala i při poměrně vysoké úrovni diastatická mohutnost. Rozdílný rozsah variability umožnil klasifikaci jednotlivých znaků. Nejnižší...
Anaeróbna produkcia nižších mastných kyselin v kaskáde dokonale miešaných reaktorov.Recenzovaný článek
I. ČERNOCH, D. HAĽAMA
Kvasny Prum. 1981; 27(7): 157-160 | DOI: 10.18832/kp1981027
Syntetická sacharóza (50 gdm-3) byla použita jako medium pro modelování acidogenní fáze anaerobního rozkladu organického materiálu. Obohacená bakteriální kultura byla získána pomocí obsahu městské anaerobní vyhnívací nádrže jako inokulum. Řada 8 homogenně smíchaných reaktorů modelovala tok pístem. pH v celém systému bylo udržováno na hodnotě 6. Těkavé mastné kyseliny (TMK) byly hlavním produktem metabolismu (stanoveno pomocí GLC). Růst baktérií se řídil kinetikou Andrewse, ale se zanedbatelně nižším KS pro limit substrátu, tudíž μ = μ mKP ( KP + P )-1, a výkonnost VFA je možné...
Kultivace kvasinek kmene Candida utilis v mamutkovém fermentoru.Recenzovaný článek
F. POTŮČEK, J. STEJSKAL
Kvasny Prum. 1981; 27(7): 161-164 | DOI: 10.18832/kp1981028
Byla provedena vsádková kultivace kvasinek kmene Candida utilis v uzavřeném mamutkovém fermentoru. Při čtyřech různých rychlostech vzduchu od 1,03.10-2 do 4,13.10-2 m.s-1 byly zjišťovány především růstové křivky a objemový součinitel přestupu kyslíku, který byl stanovován bilanční metodou pro plynnou fázi. Při nízkých hodnotách objemového průtoku vzduchu nebo při vyšších koncentracích biomasy, kdy se systém nacházel ve stavu limitace kyslíkem, vykazují růstové křivky jednoznačně lineární průběh. Objemový součinitel přestupu kyslíku roste v proměřeném rozsahu se zvětšující se rychlostí vzduchu. Dosaženě hodnoty kLα,...
Kvasinková flóra fľašových vín ako indikátor biologickej stability hotových vinárskych výrobkov.Recenzovaný článek
E. MINÁRIK, G. VOJTEKOVÁ
Kvasny Prum. 1981; 27(7): 165-166 | DOI: 10.18832/kp1981029
Saccharomyces bailii var. bailii tvoria dominantný podiel mikroflóry fľašových vín so zvyškom cukru. V sprievodnej kvasinkovej flóre zistili aj Torulopsis ap., ktoré patria k neškodným vzdušným epifytom fľašovní a iných vinárskych prevádzkových priestorov. Poukazuje sa na význam účinných preventívnych opatrení pre docielenie stability vinárskych výrobkov.