Kvasný Průmysl, 1981 (roč. 27), číslo 8


Vliv surogace na tvorbu aromatických látek v pivě.Recenzovaný článek

B. PARDONOVÁ, M. KAHLER

Kvasny Prum. 1981; 27(8): 169-175 | DOI: 10.18832/kp1981030  

Surogace ječným šrotem a tekutým cukrem způsobila částečné zvýšení koncentrace některých mastných kyselin a výrazný přírůstek karbonylových látek. Tyto kvantitativní změny mají nepříznivý vliv na kvalitu hotového piva. Rychlé zhoršení chuti stočeného piva může být vyvoláno oxidačními pochody, které katalyzuje zvýšené množství železa v pivě. Intenzita oxidace je závislá, kromě množství vzduchu v pivě, na stupni surogace tekutým cukrem. Vysoký obsah diacetylu, který byl zjištěn v pivech surogovaných pouze ječným šrotem, zhoršuje bezprostředně kvalitu piv, a to během poměrně krátké doby po stočení. Vicinální diketony se tvoří spontánním rozkladem 2-acetolaktátu...

Růst kvasinek na ztužených půdách pod tlakem CO2.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, N. PROKOPOVÁ

Kvasny Prum. 1981; 27(8): 175-177 | DOI: 10.18832/kp1981031  

Sledoval se růst 11 kmenů kulturních a cizích kvasinek v 12 % pivu. Kvasinky kazily pivo různou rychlostí, některé z nich nerostly v pivu ani po 30 dnech, CO2 (0,2 Mpa) potlačoval růst některých kvasinek na mladinovém agaru, glukózovém agaru s kvasničným autolyzátem, agarem ztuženém pivu a na mladinových půdách s krystalovou violetí a kyselinou jódooctovou. Stupeň inhibice kvasinek oxidem uhličitým závisel na obsahu živin v půdě a zvyšoval se přídavkem etanolu k půdám. Za aerobních podmínek rostly kvasinky dobře i na půdách s etanolem. Kmeny rychle kazící pivo byly relativně necitlivé k CO2 a etanolu.

Sušené aktívne droždie z aspektu technologickej problematiky.Recenzovaný článek

E. PÍŠ

Kvasny Prum. 1981; 27(8): 178-181 | DOI: 10.18832/kp1981032  

Na krátkou rekapitulaci teoretických předpokladů úspěšné regulace fyziologických procesů fermentace a sušení aktivního droždí navazuje popis technologického postupu na konkrétní výrobní lince, doplněný tabelárním přehledem praktických výsledků. Údaje dokumentují typičnost problematiky a naznačují další možnosti zlepšení na základě výrobních zkušeností a nových vědecko-technických informací.

Stabilizace révových vín hydrolýzou zákalotvorných bílkovin imobilizovaným proteolytickým preparátem.Recenzovaný článek

J. VAJČNER, J. TURKOVÁ, V. KRUMPHANZL

Kvasny Prum. 1981; 27(8): 181-185 | DOI: 10.18832/kp1981033  

Kyselá proteinasa z Aspergillus oryzae byla imobilizována na silikagel aktivovaný TiCl4. V článku se popisují podmínky imobilizace enzymu a vlastnosti připraveného proteolytického preparátu. Takto imobilizovanou proteinasou bylo stabilizováno víno v kolonovém uspořádání. Bílkoviny ve víně před a po stabilizaci byly sledovány gelovou chromatografií na Sephadexu G-25 (fine). Víno ošetřené imobilizovanou proteinasou bylo stabilní vůči bílkovinným zákalům.

Příkonová kritéria axiálního míchání.Recenzovaný článek

R. GRÉE, L. CHLÁDEK, J. ŠUSTR, R. ŽITNÝ

Kvasny Prum. 1981; 27(8): 185-190 | DOI: 10.18832/kp1981034  

Vývoj vhodného typu míchání pro šaržovitou nebo kontinuální kultivaci vláknitých mikroorganismů. Proudění v systému, míchaném axiálním míchadlem, bylo modelováno řešením Navier - Stokesových rovnic v nestacionárním stavu. Z vypočtených rychlostí byla stanovena teoretická příkonová charakteristika. Pro experimentální ověření byla navržena a vyrobena měřicí aparatura. Získané výsledky prokázaly velmi dohrou shodu v oblasti Re 0,1 - 104.