Kvasný Průmysl, 1982 (roč. 28), číslo 5
Analytika N-nitrosaminů.Recenzovaný článek
V. KELLNER, J. ČULÍK, G. BASAŘOVÁ
Kvasny Prum. 1982; 28(5): 99-103 | DOI: 10.18832/kp1982020
V práci jsou popsány možné postupy stanovení N-nitrosaminů. Jsou diskutovány metody nepřímé detekce založené na rozštěpení N-nitrosaminů a tvorbě vhodných derivátů a na oxidačně-redukčních postupech. Dále jsou shrnuty metody přímé detekce s důrazem na použití detektoru TEA (Thermal Energy Analyzer - USA).
Využívání odpadního tepla na hvozdech.Recenzovaný článek
S. BAXA
Kvasny Prum. 1982; 28(5): 104-108 | DOI: 10.18832/kp1982021
Zvětšující se požadavky na kvalitu sladu si vynucují u špičkových sladů zavádění nepřímého hvozdění. Zvýšeni spotřeby tepla je nutno kompenzovat využíváním odpadního tepla. V článku jsou popisovány dva druhy využívání odpadního tepla nasyceného vzduchu odcházejícího z hvozdu pro předehřátí sušicího vzduchu - skleněné rekuperátory a kapalinový okruh zpětného získávání tepla. Výpočty úspor tepla pro oba případy dokazují, že zavedením využívání odpadního tepla je možné u jednolískových hvozdů dosáhnout úsporu tepla ve výši 20 až 25 %, u dvoulískových ve výši 10 až 15 %.
Účinek povrchově aktivních látek na biosyntézu L-lysinu.Recenzovaný článek
F. SMÉKAL, J. PELECHOVÁ, B. HLADÍKOVÁ
Kvasny Prum. 1982; 28(5): 108-110 | DOI: 10.18832/kp1982022
Byl testován účinek některých typů polárních a nepolárních tensidů na biosyntézu L-lysinu u kultur Corynebacterium glutamicum v produkční fázi kultivace. Povrchově aktivní látky jako Na-laurylsulfát, cetyltrimethylamoniumbromid a triton X-100 působí silně inhibičně na biosyntézu esenciální aminokyseliny; pouze určité koncentrace tweenu60 atweenu 80 mají stimulační efekt na produkci L-lysinu při zvýšení výtěžku o 10 - 30 % o proti kontrolnímu postupu.
Nové technológie pri výrobe šumivých vín.Recenzovaný článek
M. ORSZÁGOVÁ, A. DOBOŠ, B. SEDLÁČKOVÁ
Kvasny Prum. 1982; 28(5): 111-113 | DOI: 10.18832/kp1982023
V našej práci sme sledovali a porovnávali výrobu šumivého vína tankovým a klasickým spôsobom výroby. Naše výsledky ukázali, že rozhodujúcim faktorom, ovplyvňujúcim kvalitu šumivého vína, vyrobeného tankovým spôsobom výroby, je okrem skladby a kvality kupáže teplota sekundárneho kvasenia. Ak chceme vyrobiť šumivé víno sviežej chuti, o vyhovujúcom tlaku a obsahu viazaného CO2, nesmie teplota sekundárneho kvasenia prekročit hodnotu16°C. Potom sa výrobky, vyrobené tankovým spôsobom, kvalitatívne vyrovnajú šumivému vínu, vyrobenému spôsobom klasickým. Pri výrobkoch vyrobených správnym technologickým spôsobom tlak vo flaši nesmie klesnút pod hodnotu...