Kvasný Průmysl, 1983 (roč. 29), číslo 11


Problematika pesticidů II. Analýza reziduí pesticidů v zemědělských produktech.Recenzovaný článek

B. ŠPINAR, V. KELLNER, J. ČULÍK

Kvasny Prum. 1983; 29(11): 242-246 | DOI: 10.18832/kp1983044  

V práci je podán přehled analytických metod používaných k analýze reziduí pesticidů v zemědělských produktech. Pozornost je věnována odběru a přípravě vzorků, extrakčním metodám, přečištění a zkoncentrování extraktů. Z analytických metod jsou uvedeny nejpoužívanější - plynová chromatografie (GLC) a její kombinace s dalšími fyzikálně chemickými metodami (infračervenou a ultrafialovou spektroskopii, NMR spektrometrií, hmotnostní spektrometrií a polarografií), Vysokoúčinná kapalinová chromatografie (HPLC) a tenkovrstvá chromatografie (TLC).

Vlivy podmiňující specifický růst mléčných bakterií v pivu.Recenzovaný článek

J. ŠAVEL, M. PROKOPOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(11): 246-249 | DOI: 10.18832/kp1983045  

Článek se zabývá vlivy, podmiňujícími specifický růst mléčných bakterií v pivě. V pivu s nízkým obsahem agaru (0,06 %) s přídavkem živin a růstových faktorů se sledoval růst 4 kmenů mléčných bakterií, které rychle kazily pivo a 4 kmenů, které pivo nekazily, nebo kazily velmi pomalu. Kmeny nerostoucí v pivu, byly citlivé k působení hořkých látek nebo vyžadovaly zvýšený obsah dusíkatých látek a růstových faktorů. Přídavek kvasničného autolyzátu nebo masopeptonového bujónu do piva eliminoval inhibiční charakter hořkých látek, podobně jako úprava pH na hodnoty 5,1 až 5,8. Dále se sledoval vliv přídavku aminokyselin, cukrů,...

Ekonomické proporce výroby krmných bílkovin.Recenzovaný článek

J. MLČOCH

Kvasny Prum. 1983; 29(11): 250-253 | DOI: 10.18832/kp1983046  

Nástin problematiky výroby krmných bílkovin zpracováním sulfitových výluhů při uplatnění řízených kvasných procesů. Formulace podmínky ekonomické výhodnosti této výroby zahrnuje I vliv výrobní kapacity. Analýza technicko ekonomických parametrů výroby při respektování optimistického a pesimistického hlediska odhadu očekávané skutečnosti. Graficky znázorněná závislost souhrnného ekonomického účinku na kapacitě ukazuje se nezbytnost volby relativně vyšších kapacit zpracovatelských zařízení. Číselné příklady odrážejí základní relace očekávaných hodnotových veličin.

Vplyv teploty kvasenia na kvalitu bielych vín.Recenzovaný článek

A. DOBOŠ

Kvasny Prum. 1983; 29(11): 253-256 | DOI: 10.18832/kp1983047  

Teplota kvasenia muštov je významný faktor pri výrobe bielych hroznových vín. Môže ovplyvniť zloženie, najvýraznejšie pôsobí na organoleptický charakter výrobku. Najvyšší obsah ethanolu a najnižší obsah prchavých kyselín boli najčastejšie pri strednej teplote (20 °C) kvasenia. Po senzorickej stránke boli posudzované najlepšie vína vyrobené pri zníženej a strednej teplote. Znížené teploty 10-12 °C predĺžili kvasenie a vývoj vín, ale nezlepšili podstatne ich organoleptickú kvalitu. Zvýšené teploty kvasenia 30-32 °C mali obyčajne nepriaznivý vplyv na organoleptické vlastnosti a často vznikli v chuti vín chyby. Pre výrobu bielych...

Možnosti prodloužení trvanlivosti nealkoholických nápojů.Recenzovaný článek

M. NOVOTNÝ, J. KAHUDOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(11): 256-259 | DOI: 10.18832/kp1983048  

Článek probírá možnost kontaminace výrobků výroby nealkoholických chladícími vodami v pasterační sekci, možnosti použití pimaricinu (Delvocid) v množství 5 mg/l hotového nápoje jako konzervačního prostředku a použití kyseliny sorbové ke konzervaci nealkoholických nápojů.