Kvasný Průmysl, 1983 (roč. 29), číslo 12


Problematika pesticidů - III. Pesticidy v pivovarství.Recenzovaný článek

B. ŠPINAR, V. KELLNER, J. ČULÍK

Kvasny Prum. 1983; 29(12): 265-267 | DOI: 10.18832/kp1983049  

V práci je diskutován problém kontaminace pivovarského procesu pesticidy a je podán přehled pesticidních přípravků aplikovaných na pivovarské  suroviny chmel a ječmen. Dále jsou uvedeny dosavadní zkušenosti z oblasti analýzy piva a pivovarských surovin. Finální produkt - pivo obsahuje velmi nízké koncentrace reziduí pesticidů (řádově ppb), ve výchozích surovinách jsou obsahy reziduí mnohonásobně vyšší.

Čištění a dezinfekce v pivovarech z pohledu metody CIP. III. část. Dezinfekce - dezinfekční prostředky.Recenzovaný článek

P. ŤOPKA

Kvasny Prum. 1983; 29(12): 268-272 | DOI: 10.18832/kp1983050  

Práce stručně seznamuje s teorií dezinfekce a s vlivem základních faktorů, jako je teplota, pH, koncentrace na dosažený mikrobicidní účinek. Dále jsou shrnuty zásady správného použití dezinfekčních prostředků s uvedením principu působení, spektra účinků, základních vlastností a možností použití, včetně kombinace s ostatními čistícími a dezinfekčními prostředky.  

Diacetyl v slovenských pivách.Recenzovaný článek

M. ONDRÍŠEKOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(12): 273-275 | DOI: 10.18832/kp1983051  

V článku je popísaná teória vzniku vicinálnych diketónov v pive počas hlavného kvasenia, ich škodlivý vplyv na arómu piva. V ďalšej časti sú uvedené metódy stanovenia diacetylu a výsledky získané analýzou slovenských pív. Použitá head-space metóda stanovenia diacetylu je výhodná z dôvodov nenáročnej prípravy vzorky, rýchlostí analýzy ako aj vylúčenia možnosti stanovenia prekurzorov.

Lignocelulózové materiály - potencionální surovina kvasného průmyslu.Recenzovaný článek

B. ŠPAČEK, J. UHER, N. SLAVÍKOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(12): 276-278 | DOI: 10.18832/kp1983052  

Článek se zabývá  problémy současné lihovarské výroby a referuje o možnostech využití lignocelulózových materiálů jako suroviny pro lihovarský průmysl. Jsou diskutovány předpravy suroviny, vlastní hydrolýza, zejména enzymová a problémy s ní spojené.

Biosyntéza L-lysinu na bázi hydrolyzátu papíru u Corynebacterium glutamicum a Brevibacterium sp..Recenzovaný článek

J. PELECHOVÁ, R. SEIFERT, F. SMÉKAL

Kvasny Prum. 1983; 29(12): 279-282 | DOI: 10.18832/kp1983053  

Produkční kmeny Corynebacterium glutamicum a Brevibacterium sp. Jsou schopny růstu a biosyntézy L-lysinu ve fermentačním médiu obsahujícím jako zdroj monosacharidů hydrolyzát papíru připravený enzymovou nebo chemickou hydrolýzou. Hydrolyzáty papíru mají vzhledem k dosavadním použitým technologiím prozatím relativně nízký obsah monosacharidů, takže produkce L-lysinu byla jen 10-12 g/l fermentačního média. Výtěžku 20-24 g L-lysinu/l média bylo dosaženo ve fermentačních půdách obsahujících hydrolyzát papíru v kombinaci se sacharosou, která zabezpečovala dostatečný nárůst a současně iniciaci produkce L-lysinu.