Kvasný Průmysl, 1983 (roč. 29), číslo 2


Skúsenosti s použitím sovietskych enzýmových preparátov v pivovarskej praxi.Recenzovaný článek

K. SVOZIL

Kvasny Prum. 1983; 29(2): 26-28 | DOI: 10.18832/kp1983004  

Boli odskúšané viaceré zmesné sovietske preparáty s rôznym zastúpením jednotlivých aktivitných zložiek - amylázovej, proteázovej a b-glukanázovej. Výsledkom týchto pokusov bolo odskúšanie preparátu MEK II v štvrťprevádzkovom meradle. V porovnaní so zahraničnými preparátmi Brew-N-zyme GPG-L a Ceremix-L ukázal dobrú účinnosť. Potom bol MEK II porovnaný s Brew-N-zyme GPG-L v prevádzkovom meradle v 5 slovenských pivovaroch pri použití 30 až 40 % surogácie nesladovaným jačmeňom. Vyhodnotenie výsledkov ukázalo, že medzi účinnosťou preparátov niet štatisticky významného rozdielu. Preto bolo doporučené MEK II zakúpiť pre rozsiahlejšie...

N-nitrosaminy ve sladu - vznik a odstraňování.Recenzovaný článek

V. KELLNER, J. ČULÍK, G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1983; 29(2): 28-31 | DOI: 10.18832/kp1983005  

V práci jsou diskutovány okolnosti, za nichž vznikají N-nitrosaminy ve sladu a dalších pivovarských surovinách. Jsou uvedeny faktory, které vznik ovlivňují. Jsou rovněž zmíněny prekurzory N-nitrosaminů ve sladu . dále jsou uvedeny a diskutovány metody vedoucí ke snižování koncentrace N-nitrosaminů ve sladech a pivech s důkazem na použití nepřímo vytápěných hvozdů a síření sladu během hvozdění.

Degradace zásobních polysacharidů při aerobním hladovění pekařského droždí.Recenzovaný článek

J. PÁCA

Kvasny Prum. 1983; 29(2): 32-35 | DOI: 10.18832/kp1983006  

Byly sledovány změny v obsahu rezervních polysacharidů, celkového počtu buněk, buněk schopných tvořit kolonie a pH média v průběhu aerobního hladovění pekařského droždí. Hladovění probíhalo při teplotě 35 °Cve fyziologickém roztoku při dvou odlišných počátečních hodnotách pH média. Při počáteční hodnotě pH0 4,4 byla rovněž sledována tvorba ethanolu a acetátu a byly měřeny aktivity aktuální a endogenní respirace. Výsledky prokázaly, že počáteční hodnota pH média ovlivňuje postup degradace glykogenu a trehalosy a tím též ztrátu schopnosti buněk tvořit kolonie a buněčnou lýzi. Kvantitativní změny metabolických produktů a změny v respirační...

Dosavadní zkušenosti s použitím sladidla USAL v nealkoholických nápojích.Recenzovaný článek

E. DAVÍDKOVÁ, M. HEBELKA, N. PRUDEL, M. ZBOŘIL

Kvasny Prum. 1983; 29(2): 36-38 | DOI: 10.18832/kp1983007  

V laboratorním měřítku byly připraveny sirupy s USALem (a-L-aspartyl-L-fenylalanin methylester hydrochlorid) DINA POMERANČ (Rf 47 %), DINA DIA POMERANČ (Rf 35,5 %) DIA OLYMPUS (Rf 33 %), GREPUS (Rf 33 %), DIA EXOTIC (Rf 20 %), DIA TONIC (Rf 20 %). Z těchto sirupů byly připraveny limonády o Rf 3 % (DINA), 2 % (DIA OLYMPUS, GREPUS) a 1 % (DIA EXOTIC, DIA TONIC). Provozně byl vyzkoušen sirup a limonáda DINA POMERANČ. Kromě stability USALu byla ve všech vzorcích během skladování sledována senzorická a mikrobiologická kvalita. Vzorky vyly skladovány vždy při dvou teplotách (kolem10 a20 °C). Z hodnocení vyplynulo, že u sirupů byly úbytky...