Kvasný Průmysl, 1985 (roč. 31), číslo 12
Deset let výroby piva pro diabetiky v ČSSR.Recenzovaný článek
V. ČERNOHORSKÝ, J. CUŘÍN, M. ČERNÝ
Kvasny Prum. 1985; 31(12): 273-276 | DOI: 10.18832/kp1985062
Sdělení se zabývá otázkou piva pro diabetiky v ČSSR se zaměřením na vývoj nového typu se sníženým obsahem alkoholu, sníženou využitelnou energií a zlepšenou sensorickou jakostí. Je diskutována různá surovinová skladba, různé způsoby vedení kvasného procesu a jejich kombinace. Výsledkem je nový nápoj s obsahem zatěžujících sacharidů max. 0,75 g/100ml a s obsahem alkoholu nižším než 3,5 % hm.
Sezónnost ve výrobě a odbytu piva - I. Způsoby vyjádření sezónnosti a ovlivňující faktory.Recenzovaný článek
J. KURZ, K. BUŠTA
Kvasny Prum. 1985; 31(12): 276-281 | DOI: 10.18832/kp1985063
V článku jsou popsány kvalitativní metody vyjadřování sezónnosti výroby a odbytu piva; jejich použití je ukázáno na konkrétních příkladech, doplněných grafickým znázorněním. Dále jsou hodnoceny vlivy a faktory, které průběh sezónnosti přímo ovlivňují, resp. s danou problematikou úzce souvisejí (počasí, kapacity a geografické umístění pivovarů, jejich velikost, odbytové směry, struktura sortimentu, vliv nealkoholických nápojů).
Produkce L-lysinu u regulačních mutant Corynebacterium glutamicum.Recenzovaný článek
F. SMÉKAL, S. ALBERT, M. BÁRTA
Kvasny Prum. 1985; 31(12): 282-283 | DOI: 10.18832/kp1985064
Byla studována biosyntéza L-lysinu u regulačních mutant Corynebacterium glutamicum s rezistentními pouze k analogům lysinu. Jeho zdrojů dusíku byly použity kombinace anorganických a organických dusíkatých látek (kukuřičný extrakt, syrovátka, krmné a pekařské kvasinky), jako zdroje uhlíku sacharosa, melasa a kyselina ortová. Produkce L lysinu u regulační mutanty Corynebacterium glutamicum AECr, LHXr dosahuje hodnoty 40 až 43 g . l-1 za 96 h fermentace.
Přínos Vývojových dílen Výzkumného ústavu potravinářského průmyslu pro nápojový a fermentační průmysl.Recenzovaný článek
L. ŠKAREK
Kvasny Prum. 1985; 31(12): 284-286 | DOI: 10.18832/kp1985065
V článku je popsána historie vývojových dílen Výzkumného ústavu potravinářského průmyslu Hrušovany nad Jeviškovkou spolu s nejvýznamnějšími výrobky pro pivovary, vinařské závody a fermentační průmysl.
Meriaca a regulačná technika a budovanie ASRTP biotechnologií.Recenzovaný článek
P. SYNOVEC
Kvasny Prum. 1985; 31(12): 287-290 | DOI: 10.18832/kp1985066
Jadro biotechnologických procesov predstavujú fermentačné procesy, ktorých zvládnutie i ekonomizácia sú podmienené primeraným vybavením MaR technikou. Jej praktická aplikácia prešla svojím vývojom a dosiahla úroveň štandardizácie, ktorá tvorí východiskový bod pre vyššiu úroveň riadenia tým sa vytvárajú priaznivé podmienky pre budovanie ASRTP v oblasti biotechnológií