Kvasný Průmysl, 1985 (roč. 31), číslo 5


Využití hodnoty tvrdosti zrna při kvalitativním hodnocení sladovnického ječmene.Recenzovaný článek

Z. VOŇKA, M. HLAVÁČ

Kvasny Prum. 1985; 31(5): 101-104 | DOI: 10.18832/kp1985016  

Ze šetření postupů stanovení tvrdosti zrna ječmene podle Brabendera, Chapona a Kindlmanna vyplynulo, že Brabenderův test prováděný při standardní vlhkosti zrna vykazoval nejtěsnější vztah k ostatním kritériím jakosti a skýtá nejspolehlivější údaje o předpokládané jakosti sladu. Jeho předností je rovněž rychlost a jednoduchost stanovení. Při použití postupu podle Chapona by se regresní odhad vyznačoval nižší stabilitou a spolehlivost odhadu by byla do značné míry ovlivněna ročníkem. Postup podle Kindlmanna vykazoval velkou nestabilitu a regresní odhady by se vyznačovaly příliš širokým intervalem spolehlivosti a tím i podstatně menší...

Příprava krmných kvasnic z různých sacharidických surovin bezodpadovou technologií.Recenzovaný článek

J. RYBÁŘOVÁ, M. RUT

Kvasny Prum. 1985; 31(5): 105-108 | DOI: 10.18832/kp1985017  

K testování vhodnosti sacharidických surovin pro výrobu krmných kvasnic byla použita metoda bezodpadové technologie. Tato metoda záležela v kontinuální kultivaci kvasnic při vysoké koncentraci kvasničné sušiny a v usušení celého objemu kultivačního média. Součástí testu bylo hodnocení krmivářské kvality získaných produktů. Pro zpracování černého sirobu a melasy není použitá bezodpadová technologie vhodná. Lepší výsledky byly získány při zpracování difúzní šťávy, těžké šťávy a rafinády, která sloužila pouze jako referenční surovina. Praktické použití difúzní a těžké šťávy pro výrobu krmných kvasnic zůstává problematické, hlavně vzhledem...

K súčasnému stavu v oblasti vývoja nealkoholických nápojov so zreteľom na zvýšenie ich senzorickej výdatnosti trvanlivosti.Recenzovaný článek

B. SABOVÁ

Kvasny Prum. 1985; 31(5): 109-111 | DOI: 10.18832/kp1985018  

Článok informuje o súčasnom stave v oblasti vývoja nových druhov nealkoholických nápojov na Výskumném ústavu LIKO. Zaoberá sa problémami pri výrobe vhodnej ovocnej suroviny, odstránením nežiaduceho sedimentu v nápoji a problémami pri vývoji značkových nápojov. Zaoberá sa tiež komplikovanou situáciou v oblasti diabetických a nízkoenergetických nápojov, a to nedostatočnou dostupnosťou potrebného množstva náhradných cukrov a vhodných sladidiel. Článok tiež informuje o možnosti zvýšenia mikrobiologickej trvanlivosti nealkoholických nápojov prídavkom chemických konzervačných činidiel, popri dodržaní hygienických...

Vliv diference růstových faktorů na intracelulární hladinu enzymů.Recenzovaný článek

V. JIRKŮ, A. ČEJKOVÁ

Kvasny Prum. 1985; 31(5): 111-114 | DOI: 10.18832/kp1985019  

Interakce diference růstových faktorů s intracelulární hladinou fruktosa-1,6-difosfátaldolasy, glukosa-6-fosfátdehydrogenasy, isocitrátlyasy, NADH-dehydrogenasy a hladinou proteolytické aktivity byla potvrzena, a to ve vztahu k účinku růstu fáze a různým zdrojům uhlíku.