Kvasný Průmysl, 1989 (roč. 35), číslo 1
Svrchně kvašené pšeničné pivo. II. Část.Recenzovaný článek
M. ČERNÝ, V. ČERNOHORSKÝ
Kvasny Prum. 1989; 35(1): 5-8 | DOI: 10.18832/kp1989001
Článek přináší informace o studiu možností aplikace svrchního kvašení v podmínkách československých pivovarů. Svrchní kmeny kvasnic, které kvasí při vyšších teplotách, přinášejí sice snížení požadavků na kapacitu spilky až o 60 %, avšak zcela negativně mění charakter českého typu piva. Proto se jejich aplikace pro tento účel nedoporučuje. Dále se testovala ve čtvrt provozním měřítku možnost výroby svrchně kvašeného pšeničného piva. Zpracování pšeničného sladu nepřineslo žádné technologické komplikace. Bylo získáno pšeničné pivo, které odpovídá senzorickým charakterem německým pivům typu "WeiBbier" V závěru se poukazuje na problémy, které...
Alkon T 12 - nový mycí, odmašťovací a dezinfekční prostředek pro pivovarský nápojový průmysl.Recenzovaný článek
M. NOVOTNÝ, P. POLMA, J. ZÁKRAVSKÝ
Kvasny Prum. 1989; 35(1): 8-11 | DOI: 10.18832/kp1989002
Tekuté mycí prostředky mají oproti pevným řadu výhod. V n. p. Tonádo Neštěmice byl vyvinut tekutý mycí prostředek k mytí skleněných lahví pod názvem Alkon T12 abyl odzkoušen v laboratorních i provozních podmínkách s dobrými výsledky. Byla sledována mycí a odmašťovací účinnost, závislost vodivosti roztoků. Alkonu T 12 na koncentraci a teplotě a dezinfekční působení. Zkušenosti z provozu v pivovarech potvrzují dobré vlastnosti Alkonu T 12. v porovnání s ostatními mycími prostředky je Alkon T 12 ekonomicky nejvýhodnějším přípravkem na našem trhu. Článek je doplněn podrobným návodem k přípravě mycího roztoku...
Stabilita farbív bazy čiernej v nealkoholických nápojoch. 2. časť. Stabilita antokyanínov v čerešňovom nápoji.Recenzovaný článek
M. DRDÁK, F. MALÍK, G. VOJTEKOVÁ, A. HANÚSKOVÁ
Kvasny Prum. 1989; 35(1): 12-14 | DOI: 10.18832/kp1989003
Práca prináša poznatky o stabilite antokyanínov v čerešňovom nápoji. Vo vzorke, v ktorej bola koncentrácia antokyanínov 15,38 mg.l-1, predstavoval úbytok pigmentu v 31. deň skladovania 17,36 %. Hodnota degradačného indexu sa zvýšila z DI = 1,0384 na DI = 1,0637. Doba polovičného rozpadu t1/2 v skúmanom nápoji je 210,27 dňa. Pri sledovaní kinetických charakteristík deštrukcie antokyanínov v čerešňovom nápoji sa zistilo, že ich odbúranie možno popísať priebehom reakcie 3. poriadku. Sledovanie farebných zmien, meraných na prístroji Momcolor ukazuje, že nenastáva podstatná zmena farebného odtieňa, ale bol zaznamenaný...