Kvasný Průmysl, 1990 (roč. 36), číslo 12
Význam železa v pivovarské technologii.Recenzovaný článek
P. ČEJKA, J. VOBORSKÝ, F. FRANTÍK, V. KELLNER
Kvasny Prum. 1990; 36(12): 354-357 | DOI: 10.18832/kp1990040
Práce se zabývá chováním železa v průběhu výroby piva a jeho vlivem na pěnivost, stabilitu a chuť piva. Vlastní experimenty autorů jsou srovnávány s údaji v literatuře. Bylo prokázáno, že vstupní obsahy v surovinách mají jen nepatrný vliv na finální koncentraci tohoto prvku v pivu. Nejzávažnějším zdrojem je rozpuštění Fe z křemeliny, přičemž míra rozpuštění je závislá na typu použité křemeliny, zejména na její úpravě a zrnitosti i na pH piva. Vliv na tvorbu zákalu je nízký. K negativnímu působení dochází při vysokých obsazích rozpuštěného kyslíku v pivu. Obsah Fe má pozitivní vliv na stabilitu pěny, výsledné hodnoty jsou však závislé na principu použité...
Faktory rozhodující o výši produkce a jakosti sladovnického ječmene v ČSFR.Recenzovaný článek
J. LEKEŠ
Kvasny Prum. 1990; 36(12): 358-360 | DOI: 10.18832/kp1990041
Je diskutován význam agrobiologických vlivů, agrotechnologických postupů a agrochemických faktorů na výši produkce a jakost sladovnického ječmene v ČSFR. Samotné zemědělství může kvalitu zrna ovlivňovat v rozsahu 40 až 60 %. K dalšímu zhoršení jakosti o 10 až 20 % může docházet při nákupu, skladování a distribuci. Z hlediska odrůdové skladby mají naše nejrozšířenější odrůdy velmi úzkou genealogickou a genotypovou příbuznost. To sice umožňuje smíchávat při nákupu bez významnějšího zhoršení sladovnické hodnoty partie různých odrůd a proveniencí, ale současně to znamená velké pěstitelské riziko. Tyto odrůdy totiž vesměs identicky reagují na agroklimatické...
Šlechtění hybridních kmenů kvasinek se zlepšenou flokulační schopností pro výrobu bílých vín.Recenzovaný článek
O. CVĚTANOV, K. LACHČEV, M. PEČEVA
Kvasny Prum. 1990; 36(12): 360-363 | DOI: 10.18832/kp1990042
Byly vyselektovány hybridní kmeny kvasinek se zlepšenou flokulační schopností pro výrobu bílých vín. Hybridizací průmyslového vinného kmene 13a (Varna 84) s laboratorním haploidem 4G-K4 byl získán hybrid s velmi dobrou flokulací. Jeho fermentační aktivita byla zlepšena inbreedingem. Takto vyselektované hybridy čtvrté generace K94 a K96 mají lepší flokulační schopnost a vysokou fermentační aktivitu ve srovnání s rodičovským kmenem 13a. Výzkum technologických vlastností těchto hybridů ukázal, že jejich využití usnadňuje zpracování mladých bílých vín.