Kvasný Průmysl, 1990 (roč. 36), číslo 2
Možnosti využití extruzní techniky v pivovarství.Recenzovaný článek
H. DÖBLER, M. KITZING, G. HABERMANN
Kvasny Prum. 1990; 36(2): 33-36 | DOI: 10.18832/kp1990004
Podává se přehled vývoje extruzní techniky a možné její aplikace v pivovarství. Pro experimentální práce byl použit jednošnekový extrudér firmy Brabender a dvoušnekový extrudér (výroba NDR). Pro extruzi se použil slad z valečky, zelený slad a ječmen. Pokusně připravená piva a mladiny vykazovaly vyšší viskozitu a delší dobu scezování. Optimální výsledky byly dosaženy při 50% surogaci extrudovanou surovinou s přídavkem dalších látek. Extruze se zdá být slibným procesem při částečné náhradě hvozdění.
Biotechnologické vlastnosti kvasiniek izolovaných pre potreby sekundárnej fermentácie vína. 5 časť. Aplikácia izolovaných kvasiniek v prevádzke.Recenzovaný článek
F. MALÍK, A. KUKÁŇOVÁ, V. BUCHTOVÁ, Š KRÁSNY, J. KŘÁPEK
Kvasny Prum. 1990; 36(2): 36-38 | DOI: 10.18832/kp1990005
Alkoholrezistentný kmeň vínnych kvasiniek Saccharomyces cerevisiae6Cbol použitý v procese výroby šumivých vín. Priebeh sekundárnej fermentácie, tvorby a zrenia šumivého vína bol analyticky a senzoricky sledovaný 380 dní. Paralelná fermentácia bola iniciovaná preparátom aktívnych suchých vínnych kvasiniek Hefix 2000. V procese hlavného kvasenia sa degradoval substrát. V procese zrenia došlo k významným zmenám v zastúpení kyseliny jantárovej a octovej. Vo vyzretých šumivých vínach sa zvýšil obsah bielkovín i celkových aminokyselín. Z esenciálnych aminokyselín sa výrazne zvýšila koncentrácia fenylalanínu a tyrozínu, z ostatných aminokyselin hlavne histidínu,...
Analýza současného stavu řízení fermentačních procesů. Měřící metody a čidla.Recenzovaný článek
Z. BURIANEC, J. BURIANOVÁ, B. HERALOVÁ
Kvasny Prum. 1990; 36(2): 39-40 | DOI: 10.18832/kp1990006
Je podán přehled čidel používaných v současné době při sledování a řízení fermentačních procesů. Tento přehled byl doplněn počítačovou rešerší, z níž byly vybrány práce, týkající se této tématiky. Z rešerše je patrno, jakým směrem se ubírá výzkum v oblasti měření a vývoje čidel pro biotechnologické aplikace.
Konstrukční materiály pro biotechnologický průmysl. I. Kovy a jejich slitiny.Recenzovaný článek
J. PÁCA
Kvasny Prum. 1990; 36(2): 40-42 | DOI: 10.18832/kp1990007
Je uveden přeh1ed kovových materiálů, jejich vlastnosti použiti ke konstrukci aparátů a zařízení pro biotechnologický průmysl.