Kvasný Průmysl, 1990 (roč. 36), číslo 6


Těkavé N-nitrosaminy ve sladu. III. Vliv technologie klíčení ječmene na vznik přirozených prekurzorů N-nitrosodimethylaminu v zeleném sladu a sladu.Recenzovaný článek

J. ČULÍK, V. KELLNER, B. ŠPINAR, J. PROKEŠ, G. BASAŘOVÁ

Kvasny Prum. 1990; 36(6): 162-165 | DOI: 10.18832/kp1990020  

Formou modelových čtvrtprovozních a provozních zkoušek byl sledován vliv různých podmínek klíčení a hvozdění na změny obsahu volného DMA, jednoho z předpokládaných hlavních prekurzorů NDMA ve sladu. Získané výsledky neprokázaly dominantní podíl volného DMA, přítomného v zeleném sladu na vzniku NDMA. Snížení teploty klíčení a klíčení v atmosféře s vyšším obsahem oxidu uhličitého vždy vedlo k poklesu obsahu NDMA ve finálním sladu.

Reakce odrůd jarního ječmene na dusíkaté hnojení a kumulaci bílkovin.Recenzovaný článek

F. DUDÁŠ

Kvasny Prum. 1990; 36(6): 165-168 | DOI: 10.18832/kp1990021  

V práci se sledovala u monokultury v kukuřičné výrobní oblasti v letech 1971 až 1988 reakce odrůd a novošlechtění jarního ječmene na dusíkaté hnojení a kumulaci bílkovin v zrnu při tradiční a minimální agrotechnice.Výsledky potvrdily odlišnou reakci zkoušených genotypů na dusíkatou výživu a kumulaci bílkovin v zrnu. Stupňované dávky dusíku zvyšovaly statisticky vysoce významně obsah bílkovin. Minimalizace vykázala průkazně nižší obsah bílkovin než tradiční způsob zpracování půdy. Novošlechtění KM-1192 kumulovalo v porovnání s průměrem ostatních zkoušených genotypů statisticky vysoce významně vyšší obsah bílkovin, což potvrzuje bezprostřední vztah mezi...

Vplyv kvantitatívnych a kvalitatívnych zmien inokula na aktivitu α-amylázy produkovanej Aspergillus oryzae CCM 8005.Recenzovaný článek

V. VOLLEK, B. ŠKÁRKA

Kvasny Prum. 1990; 36(6): 169-171 | DOI: 10.18832/kp1990022  

V práci sme sledovali vplyv rôzneho množstva spórového inokula a rôzneho množstva a kvality vegetatívneho inokula na produkciu α-amylázy Aspergillus oryzae CCM 8005. Zistili srne, že produkcia α-arnylázy je jednoznačne vyššia pri očkovaní spórovým inokulom. Po 96hodinovej kultivácii bol rozdiel aktivity α-amylázy, produkovanej maximálnyrn a minimálnym inokulom iba 1,4 %. Pri použití vegetatívneho inokula sme dosiahli najlepšie výsledky s trojďnovýrn inokulorn pripraveným v YD médiu, a síce 87,6 % kontroly po 72hodinovej kultivácii. V ostatných pokusoch bola aktivita produkovanej α-amylázy od 56 do 79 % kontroly.

Metabolismus dusíku u průmyslově významných streptomycet. Regulace syntézy antibiotik zdrojem dusíku.Recenzovaný článek

I. VANČUROVÁ, A. VANČURA, V. BĚHAL

Kvasny Prum. 1990; 36(6): 171-172 | DOI: 10.18832/kp1990023  

Produkce mnoha průmyslově významných antibiotik je negativně ovlivněna přítomností amonných iontů jako zdroje dusíku v kultivačním médiu. Mechanismus zahrnuje represi a inhibici enzymů účastnících se biosyntézy sekundárních metabolitů a inhibici na úrovni vzniku prekursorů. Negativní účinek amonných iontů může být odstraněn třemi způsoby: 1. udržováním nízké koncentrace amonných iontů v médiu a postupným přidáváním během celé kultivace, 2. izolací mutant se sníženou citlivostí k inhibičnímu účinku amonných iontů a 3. přidáváním sorbentů vážících amonné ionty do kultivačního média.