Kvasný Průmysl, 1990 (roč. 36), číslo 7
Databáze pivovarských analýz pohledem uživatele.Recenzovaný článek
J. ŠAVEL
Kvasny Prum. 1990; 36(7): 193-195 | DOI: 10.18832/kp1990024
Článek pojednává o výpočtech rozborů piv v pivovarské laboratoři a zabývá se zpracováním a ukládáním výsledků rozborů do databáze s použitím osobního počítače. Popisuje se příklad databáze analýz piva a uvádějí zkušenosti se zaváděním výpočetní techniky v pivovarské laboratoři.
Šľachtenie vínnych kvasiniek. III. Používané techniky.Recenzovaný článek
S. MICHALČÁKOVÁ, E. ŠTURDÍK
Kvasny Prum. 1990; 36(7): 196-199 | DOI: 10.18832/kp1990025
Článok je prehľadom metód používaných pri šľachtení kvasiniek (selekcia, indukovaná mutagenéza, kríženie, fúzia protoplastov, technika rekombinantnej DNA) a možností ich aplikácie pri získavaní nových kmeňov vhodných pre vinárske použitie. Detailne sú charakterizované predovšetkým selekčné techniky umožňujúce získať kmene rezistentné k medi a etanolu, ale tiež postupy mutačného šľachtenia a fúzie protoplastov vedúce k príprave rospiračne deficitných mutantov a smrtiacich vínnych kvasiniek.
Morfologické změny kvasinek Torulopsis ethanolitolerans při kontinuální kultivaci.Recenzovaný článek
J. RYBÁŘOVÁ, J. ŘEŽÁBKOVÁ
Kvasny Prum. 1990; 36(7): 199-202 | DOI: 10.18832/kp1990026
Morfologické změny kvasničné kultury Torulopsis ethanolitolerans, které byly pozorovány při kontinuální kultivaci, jsou ovlivňovány přítomností rozpuštěného kyslíku v médiu. Největší změny, projevující se prodlužováním a ztenčováním buněk a zmenšováním jejich objemu, byly zaznamenány při kultivacích v podmínkách limitace kyslíkem. Při zvyšování koncentrace kyslíku v médiu nabývaly kvasinky tvar a rozměry, které jsou obvyklé při batch kultivacích. Byla stanovena souvislost mezi morfologickými změnami a obsahem dusíkatých látek v kvasničné biomase.
Fermentačná výroba etanolu zo škrobnatých surovin. I. Literárny prehľad.Recenzovaný článek
Z. CIESAROVÁ, D. ŠMOGROVIČOVÁ, Ľ POLÍVKA
Kvasny Prum. 1990; 36(7): 202-205 | DOI: 10.18832/kp1990027
Článok podáva prehľad o súčasnom stave možností využitia surovin s obsahom škrobu na produkciu etanolu pomocou kvasiniek. Zameriava sa na porovnanie rôznych spôsobov predfermentačnej úpravy suroviny so zreteľom na zefektívnenie procesu výroby etanolu v priemyselných podmienkach.